Voor het maken van vlierbloesemsiroop verwarm ik altijd eerst al roerend het benodigde water samen met de benodigde suiker tot alle suikerkristallen volledig zijn opgelost, breng vervolgens de suikeroplossing aan de kook en laat hem daarna met het deksel op de pan afkoelen (zodat er geen stof e.d. in valt tijdens het afkoelen). Daarna giet ik de koude siroop over de vlierbloesemschermen in een grote keulse pot, voeg citoensap en wat citroenzuur toe en laat het geheel (afgedekt) enkele weken macereren alvorens het te zeven en de verkregen siroop over te doen in schone flessen . Op dit moment zit ik ergens op het platteland te werken en zag een overvloed van prachtige onvervuilde vlierbloesemschermen bloeien in het bos tijdens mijn avondwandelingen en dacht: ik maak nog even wat vlierbloesemsiroop. Als gezegd, maakte ik de suikersiroop en liet die vannacht afkoelen onder het deksel van de pan. Toen ik vanmorgen verder wilde
Wie kan vertellen hoe dit komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een oververzadigde oplossing wordt na afkoeling een verzadigde waarbij de overtollige suiker uitkristalliseert. Omdat mogelijk de afkoeling aan de oppervlakte startte, vond daar aan de oppervlakte de eerste kristallisatiefase plaats, die ophield zodra de oplossing stabiel was ??? Teveel suiker in gedaan dus ?
Tip voor kinderen:
Pluk de schermbloemen van de vlier, spoel ze voorzichtig in zout water om de beestjes er uit te krijgen; spoel na in schoon water; laat ze even op een doek in de zon drogen; maak een beignetbeslag (mag met wat bier er in); doop de schermbloem in het beslag,; laat een beetje uitdruppen, zodat elk takje en bloemetjes onder het deeg zit; dompel/frituur even in hete olie; serveer met poedersuiker er op.
Guillaume@ Dank voor de uitleg, al is het fenomeen van een onverzadigde suikeroplossing die bij afkoeling verzadigd raakt weer zo'n vervelende natuurkundesom waar ik nooit goed in was. Te veel suiker zal het niet zijn want ik heb een electronisch weegschaaltje van huis meegenomen, maar het sullige litermaatje hier in huis zal de schuldige zijn.Ik zal er nog maar een scheut koud water bij doen en zien wat er gebeurt want de vloeistof is inmiddels voor de tweede keer 'opgevroren'. En wat die heerlijke vlierbloesembeignets betreft, dat bier is een leuke variant. Ik doe altijd een scheut witte wijn en een beetje sinaasappelbloesemwater door het beslag. Maar met bier wordt het beslag natuurlijk luchtiger. Nogmaals dank.
ehhh..... OVERverzadigde die door gedeeltelijke kristalisatie verzadigd/stabiel wordt...
Guillaume@ Oei, verkeerd gelezen. Is me nu duidelijker. Voegde een plens afgekoeld theewater uit het keteltje toe en o wonder, weg waren de ijsvliesjes na een tijdje.
Ik dacht eerst aan een oppervlaktespanningsfenomeen, maar het is wellicht een combinatie van oppervlaktespanning én (relatieve) verzadiging bij zakkende temperaturen?