Voor de vierde keer is het deze week de Nationale Week Zonder Vlees. Bij de eerste editie deden 32.000 mensen mee, vorig jaar lieten volgens een representatieve steekproef 2,4 miljoen mensen gemiddeld 4,7 dagen het vlees links liggen in de Week zonder Vlees, schrijft Adformatie.
Dit jaar wordt het Nederland nog makkelijker gemaakt om het vlees te laten staan. Overal zijn de vleesvervangers in de aanbieding. Ekoplaza draait het om en heeft deze week geen vlees in de reclame. De Vegetarische Slager opent De Vleesch Lobby: een popup-restaurant met alleen vegan burgers en vegan 'loaded fries'; je kunt ze Amsterdam thuis laten bezorgen door Deliveroo.
Minder vlees eten is goed voor de planeet en geeft ons een beter gevoel over onze omgang met dieren. Volgens de Nationale Week zonder Vlees levert 1 week geen vlees eten een besparing op van 101 liter watergebruik, 79 kilometer autorijden en 770 gram vlees. De cijfers zijn doorgerekend door Blonk Consultants, die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees 2020 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht. Toch zal Nederland voor de Week zonder Vlees geen dier minder slachten, schrijft RTL Nieuws. Het vlees uit de Nederlandse slachthuizen gaat voornamelijk naar het buitenland. Boerdam laat zich niet uit het veld slaan: "De helft van de bijna 2,5 miljoen mensen die meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees houdt het langer vol en eet na deze week helemaal vega of minder vlees. Dat is een mooi voorbeeld voor de landen om ons heen."
De origineelste aanpak om het publiek laten vleesminderen, presenteert Natuur & Milieu. De NGO richt zich rechtstreeks tot kinderen met een online campagne: zo klets je de dieren van je bord. Zeggen je ouders 'maar vlees is zo lekker?' dan is dat simpel en onweerlegbaar te pareren. "Ja maar... chips en snoep zijn ook heel lekker en daar moet je ook niet veel van eten."
Dit artikel afdrukken
Zeggen je ouders 'maar vlees is zo lekker?' dan is dat simpel en onweerlegbaar te pareren. Ja maar... chips en snoep zijn ook heel lekker en daar moet je ook niet veel van etenAlbert Heijn introduceert deze week 50 nieuwe vegetarische producten. Vleesproducent Stegeman - al 160 jaar kwaliteitsslager - presenteert vegetarische recepten met een vleesvervanger uit eigen keuken. Langs de snelweg kun je bij de Deli 2 Go shops van Shell 'het eerste Vega saucijzenbroodje zonder smaakconcessies' scoren. Jumbo komt met de Veggie Lekkerbek, Kibbeling en Krokante Nuggets voor een 'kidsproof vega maaltijd'. Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees, ontwikkelde samen met kok Peter Lute een 3 of 5-gangen culinaire dinerbox.
Minder vlees eten is goed voor de planeet en geeft ons een beter gevoel over onze omgang met dieren. Volgens de Nationale Week zonder Vlees levert 1 week geen vlees eten een besparing op van 101 liter watergebruik, 79 kilometer autorijden en 770 gram vlees. De cijfers zijn doorgerekend door Blonk Consultants, die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees 2020 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht. Toch zal Nederland voor de Week zonder Vlees geen dier minder slachten, schrijft RTL Nieuws. Het vlees uit de Nederlandse slachthuizen gaat voornamelijk naar het buitenland. Boerdam laat zich niet uit het veld slaan: "De helft van de bijna 2,5 miljoen mensen die meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees houdt het langer vol en eet na deze week helemaal vega of minder vlees. Dat is een mooi voorbeeld voor de landen om ons heen."
De origineelste aanpak om het publiek laten vleesminderen, presenteert Natuur & Milieu. De NGO richt zich rechtstreeks tot kinderen met een online campagne: zo klets je de dieren van je bord. Zeggen je ouders 'maar vlees is zo lekker?' dan is dat simpel en onweerlegbaar te pareren. "Ja maar... chips en snoep zijn ook heel lekker en daar moet je ook niet veel van eten."
Doe gewoon, eet een boon https://t.co/j27R6NhpGI
— Antje Kingma (@Antje_Kingma) March 8, 2021
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dag Janneke Vreugdenhil, ik maak (vanuit het Nederlands Visbureau) deze week 'reclame' voor makreel als reëel alternatief voor vlees. Volgens RIVM scoort deze het beste van alle natuurlijke hulpbronnen, voor wat betreft CO2-emissie. Beter nog dan tofu of vegaburger.
Groet, Agnes Leewis
Een wit ei, zelfs L, schijnt nu en dan heel af en toe soms ook te mogen van de klimaatgoden. Maar dan wel zorgen dat dit buiten het zicht van de cholesterolgoden blijft.
Laten we ons verleiden door de supermarkt en nemen vleesvervangers dan zegt Blonk Consultants: Wanneer het vlees wordt vervangen door eieren, tofu, vleesvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager. Wat betreft klimaatverandering wordt er dan 58,1 auto km bespaard. Het watergebruik stijgt met 142,3 liter ten opzichte van de reguliere gemiddelde vleesconsumptie.
#1 Hallo visbureau,
Vis is toch ook vlees?
De Nationale Week Zonder Vlees gaat gepaard met een berg aan nieuwe vleesvervangende producten. De verkoop van deze producten gaat niet ten koste van de vleesproducten, aldus de Volkskrant. De vleesconsumptie blijft al jaren stabiel, ondanks dat de meeste vleesproducenten inmiddels ook vegetarische alternatieven aanbieden. Naar schatting is pas in 2050 de verkoop van vleesvervangers gelijk aan die van vlees- en zuivelproducten.