Ruim 1 op de 5 personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Van de 657 medewerkers hebben 147 personeelsleden een positieve uitslag gekregen, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, dat zijn er 79. De overige 68 personen wonen in Nederland.
Volgens de lokale veiligheidsregio zijn 25 werknemers nog niet getest, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Van nog 5 andere medewerkers ontbreken de gegevens. De directie van Vion krijgt van de veiligheidsregio 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens van de werknemers aan te leveren. Ook die moeten alsnog getest worden.
Dat meldt de NOS.
De tests - de eerste onder een totale populatie in Nederland - volgen op constateringen dat in slachthuizen in Duitsland bovenmatige aantallen besmettingen voorkomen. Op verzoek van Duitse instanties is daarom ook in Nederland getest. Om er zeker van te zijn of de besmettingen alleen 'in het vlees' voorkomen, zouden meerdere populaties systematisch getest moeten worden. Vermoed wordt dat de besmettingen afkomstig zijn uit de krappe behuizingen van gastarbeiders uit Oost-Europa. Het zou daarom wenselijk zijn ook andere sectoren die gebruik maken van goedkope arbeid systematisch te testen.
Volgens de lokale veiligheidsregio zijn 25 werknemers nog niet getest, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Van nog 5 andere medewerkers ontbreken de gegevens. De directie van Vion krijgt van de veiligheidsregio 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens van de werknemers aan te leveren. Ook die moeten alsnog getest worden.
Dat meldt de NOS.
De tests - de eerste onder een totale populatie in Nederland - volgen op constateringen dat in slachthuizen in Duitsland bovenmatige aantallen besmettingen voorkomen. Op verzoek van Duitse instanties is daarom ook in Nederland getest. Om er zeker van te zijn of de besmettingen alleen 'in het vlees' voorkomen, zouden meerdere populaties systematisch getest moeten worden. Vermoed wordt dat de besmettingen afkomstig zijn uit de krappe behuizingen van gastarbeiders uit Oost-Europa. Het zou daarom wenselijk zijn ook andere sectoren die gebruik maken van goedkope arbeid systematisch te testen.
In Met het Oog op Morgen (vanaf minuut 10:50) gaf ik vanavond wat context en toelichting bij die 20%.
Wat mij bevreemd is dat als 1 op de 5 het virus draagt, hoe zit het dan met het ziektebeeld in deze groep? Je zou verwachten dat er dan ook veel ziek zijn of zijn geweest, en veel antistoffen.
Jos, er is - heb ik begrepen - geen sprake van Covid-19, wel van SARS-COV-2.
Met een incubatietijd van normaliter 3-14 dagen? Ik raak hier het spoor bijster. Hebben deze mensen een bijzonder weerstandsniveau? Ik denk dat je nog maar eens wat telefoontjes moet plegen Dick.
#3 Dick, Covid 19 = SARS-Cov-2. Zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus. Suggereerde je gisteravond bij Met het Oog op Morgen nu echt dat de aandacht voor de slachterijen een gevalletje van ''framing'' is? Zo kwam het wel op mij over.