Bananen en avocado’s verdwijnen uit de nieuwste versie van de Waalse voedselpiramide, de Belgische Schijf van Vijf voor franstaligen. De makers haalden de producten uit de piramide vanwege hun impact op het milieu. Ook is de plastic waterfles vervangen door een glazen exemplaar.
De door Food in Action en de afdeling Diëtetiek van het Institut Paul Lambin-Haute École Léonard de Vinci bijgewerkte piramide moet nu zowel inhoudelijk als grafisch beter aansluiten bij de huidige uitdagingen en voedingsaanbevelingen voor België. Naast de genoemde duurzaamheidsaanpassingen vallen noten en zaden niet meer in de categorie smeer- en bereidingsvet en olierijke vruchten, maar staan ze als afzonderlijke groep in de piramide. Daarnaast staat groente nu voor fruit afgebeeld en zijn de aanbevelingen aangepast naar dagelijks eten van 250 gram fruit en minimaal 300 gram groente per dag. Ook komen volkorengranen duidelijker naar voren. De top van de piramide staat nu los van de rest, om nog beter duidelijk te maken dat dit alle niet-vereist voedingsmiddelen en dranken zijn. Bewerkt vlees is ook naar deze categorie verplaatst.
België telt twee voedselvoorlichtingsmodellen. De actieve voedingsdriehoek voor vooral de Vlaamse Gemeenschap en de pyramide alimentaire voor vooral de franstalige gemeenschap. Beide modellen vertalen de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en zijn een aanvulling op de Voedingstak.
De door Food in Action en de afdeling Diëtetiek van het Institut Paul Lambin-Haute École Léonard de Vinci bijgewerkte piramide moet nu zowel inhoudelijk als grafisch beter aansluiten bij de huidige uitdagingen en voedingsaanbevelingen voor België. Naast de genoemde duurzaamheidsaanpassingen vallen noten en zaden niet meer in de categorie smeer- en bereidingsvet en olierijke vruchten, maar staan ze als afzonderlijke groep in de piramide. Daarnaast staat groente nu voor fruit afgebeeld en zijn de aanbevelingen aangepast naar dagelijks eten van 250 gram fruit en minimaal 300 gram groente per dag. Ook komen volkorengranen duidelijker naar voren. De top van de piramide staat nu los van de rest, om nog beter duidelijk te maken dat dit alle niet-vereist voedingsmiddelen en dranken zijn. Bewerkt vlees is ook naar deze categorie verplaatst.
België telt twee voedselvoorlichtingsmodellen. De actieve voedingsdriehoek voor vooral de Vlaamse Gemeenschap en de pyramide alimentaire voor vooral de franstalige gemeenschap. Beide modellen vertalen de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en zijn een aanvulling op de Voedingstak.
Fotocredits: Food in Action in samenwerking met de afdeling Diëtetiek van het Institut Paul Lambin-Haute École Léonard de Vinci
Food in Action - Voedingspiramide 2020: evenwichtiger en duurzamer
Hiermee begeven ze zich op een hellende schijf. Twee schijven, waarin een klein land groot kan zijn.
Niet vreemd in Frankrijk. fr.wikipedia
"Locavorisme" is in opkomst, (TV France2):
Het is een fundamentele trend, het heeft zelfs een ietwat barbaarse naam, "locavorisme". Een dieet dat bestaat uit producten die in de buurt van je zijn gemaakt. Het is een terugkeer naar de manier waarop mensen vroeger aten, maar het concept is verleidelijk. 81% van de Fransen zegt bereid te zijn meer uit te geven aan een product als het lokaal is.
In de supermarkten zijn nu hele schappen gewijd aan lokale producten. Dit is duidelijk een ontwikkelingsgebied voor de grote ketens, maar niet alleen. Ook kleine zelfstandige winkeliers doen mee. Helaas is er nog geen label. Dus je moet op je hoede zijn.
Ministère de l'Agriculture et de l'Alimentation:
- Jaarlijks worden er 3 miljard maaltijden geserveerd in 73.000 restaurants voor een omzet van 17 miljard euro.
- 71% van de Franse consumenten wil met zijn aankoop bijdragen aan de ondersteuning van regionale producten.
- De president van de Republiek heeft zich ten doel gesteld om tegen 2017 40% van de lokale producten in de collectieve cateringsector te bereiken.
Eerder in De Tijd (België): Locavorisme, het dieet zonder avocado's, Italiaanse wijn of grannysmithappels
De beide eerste reacties doen me even de weg kwijtraken. Volgens mij stelt zich hier de vraag: sinds wanneer gaat de Gezondheidsraad ook over duurzaamheid?
In Nederland besloot de Gezondheidsraad dat 1 stuks vis per week ook wel kan, in plaats van de twee uit oudere adviezen. Reden? Niet gezondheid, maar de duurzaamheid.
Heeft een Gezondheidsraad ook verstand van duurzaamheid dan? Of alleen van populaire ideeën daarover die voedingsgeleerden dan ook maar even toepassen uit idealisme?
Deze voedingspiramide is hiermee bijna identiek aan mijn model van Geef 8. (Zie het logo G8) .
Het was mijn vraag aan Foodlog of mijn gekozen categorieën 1 t/m 8 werkbaar en verantwoord waren. Het antwoord komt nu via België.
Drinken heb ik er niet bij staan, omdat niemand dat vergeet, en lichaamsbeweging ook niet evenmin als slapen en ontspannen. Een voedingsdriehoek hoort m.i. geen geïntegreerd leefstijl advies te zijn.
De piramide wordt m.i. steeds minder belangrijk omdat andere maten (bordindeling en de hand) beter en duidelijker zijn.
De categorieën: 1 Groente, 2 Fruit, 3 BGA, bonen granen aardappelen (= zetmeelhoudend), 4 VVE, vlees vis ei, 5 Zuivel, 6 NPZ noten pitten zaden, 7 gezonde Vetten. Mijn categorie 8 Kruiden, staat er niet bij. Er is wel een discussie over peulvruchten als vervanger van VVE (vlees vis ei). Volgens mij zet je daarmee mensen op een verkeerd been, omdat het eiwitgehalte daarvoor veel te laag is.
Mijn opvatting is: leer mensen tot 8 (categorieën) tellen en ze zijn in staat om zonder recept uit eigen koelkast een smakelijke en gevarieerde maaltijd samen te stellen, en in staat elk maal en elk recept te beoordelen. Ook zijn ze in staat zijn langs deze lijnen een nieuw eetpatroon te ontwikkelen, want een eetpatroon veranderen doe je volgens mij alleen als je je eetpatroon veranderd en niet een aantal voedingsmiddelen vervangt door betere of gezondere.
Mijn ervaring met mensen laat zien dat terugval of stilstand (het lukt me nog niet') voornamelijk ‘wegens gebrek aan tijd’ is waarna men ofwel een gezonde ‘Geef 3 of 4' maaltijd serveert ofwel voor een belangrijk deel de maaltijd aanvult met ongezond, high processed voedsel (‘voor de smaak’). Hiermee doet men dan de goede pogingen weer teniet omdat het effect van dat voedsel is dat men honger houdt of weer snel honger krijgt en dat men daardoor weer meer gaat snaaien en weer aankomt!
Ergerlijk is mijns inziens wel dat men de categorie gezond contamineert met duurzaam. Als het al een taak is van de overheid, dan hoort men de discussie nevengeschikt te voeren. Even erg als men in zo’n driehoek een voorkeur zou verbergen voor vegetarisch of veganistisch eten, (bijvoorbeeld, gooi de melk er maar uit'). Hetzelfde geldt voor 'koop alleen lokaal of Nederlandse waar.' Maar voor de rest ben ik blij met deze driehoek.
#4 Peter de Kuijer
>> Mijn ervaring met mensen laat zien dat terugval of stilstand (het lukt me nog niet') voornamelijk ‘wegens gebrek aan tijd’ is waarna men ofwel een gezonde ‘Geef 3 of 4' maaltijd serveert ofwel voor een belangrijk deel de maaltijd aanvult met ongezond, high processed voedsel (‘voor de smaak’). <<
Gaat het om jouw ervaring met mensen die jouw cursus volgen?
Want dan vraag ik me af: wat is dan je advies aan hen?