“Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam uit het straatbeeld en dat is heel jammer,” zegt Frietexpert Ubel Zuiderveld in Het Algemeen Dagblad. Hij schreef een boek (De Frietkraam) over de verdwijning van frietkramen in Nederland. “Van de 1500 à 2000 frietkramen die er 20 jaar geleden waren, is meer dan de helft verdwenen. Over tien jaar zijn er misschien nog maar 100 of 200 frietkramen over in Nederland.” Zuidervelt noemt friet het ‘ultieme voorbeeld van Nederlandse streetfood’.
Terwijl frietkramen het loodje leggen, verschijnen de kebab-, döner- en kapsalonzaken. Ten opzichte van 2013 is het aantal shoarma- en kebabzaken met 15% gestegen; je kunt nu op ongeveer 2.100 plekken terecht. Het landelijke gemiddelde ligt op 15 zaken per 100.000 inwoners.
In de afgelopen 10 jaar zijn 55 grote winkelformules omgevallen, aldus BRN. Onder meer V&D, Free Record Shop en binnenkort ook Hudson’s Bay verdwenen.
Het Nederlandse straatbeeld verandert.
AD - ?Friet verdwijnt als eetcultuur in Nederland?
Terwijl frietkramen het loodje leggen, verschijnen de kebab-, döner- en kapsalonzaken. Ten opzichte van 2013 is het aantal shoarma- en kebabzaken met 15% gestegen; je kunt nu op ongeveer 2.100 plekken terecht. Het landelijke gemiddelde ligt op 15 zaken per 100.000 inwoners.
In de afgelopen 10 jaar zijn 55 grote winkelformules omgevallen, aldus BRN. Onder meer V&D, Free Record Shop en binnenkort ook Hudson’s Bay verdwenen.
Het Nederlandse straatbeeld verandert.
Dat zien we iedere dag weer.
Maar de meeste kebabzaken geven ook friet. En onder de kapsalon zit ook friet.
Hebben de oude frietzaken zich niet op tijd aangepast?
#2 De friet werd waarschijnlijk te vega voor de moderne Nederlander.
#3 gelukkig bestaat er tegenwoordig de vegan junkfood bar :)
Het vermoeden is er inderdaad dat de vleesconsumptie verschuift van binnenshuis naar buitenshuis.
@ej #3 Bij de shoarma zaak onder station A'dam Muiderpoort heb je tegenwoordig ook vegan opties. Naast Shoarma en gewoon friet :-)