image

Tijdens de Culinary World Cup in Luxemburg deze maand, haalde het Nationaal Team van ons Koksgilde, de grootste vereniging van koks in Nederland, op zaterdag 18 november een zilveren médaille. Het deed dat met een koud buffet met als thema Mondriaan.

Het buffet bestond uit 3 onderdelen: koude showschotels, menu's warm gedacht en koud gebracht en patisserie, hetgeen voor een deel was gedrapeerd op een Rietveld stoel van chocolade, een ontwerp van Hans Agterberg van Quavorm ontwerpbureau uitgevoerd door Cees van Suylekom van Unierent projectmanagement. Een plaatje om te zien.

Kijk vooral ook even naar de foto's van de schitterend opgemaakte gerechten. Op dinsdag 21 november haalde hetzelfde team wederom een zilveren medaille voor het à la minute koken van een driegangen diner voor 100 personen, dat ter plekke werd geserveerd.

Ook deze prestatie was op zeer hoog niveau. Gekookt werd een voorgerecht, een drieluik bestaande uit een tongscharfilet met een sabayon van inktvis, een op lage temperatuur gegaarde zalmfilet en een terrine van snoekbaars met Hollandse garnalen met een saus van waterkers en rode bieten. Het hoofdgerecht bestond uit fazantfilet in zijn geheel gebraden en met ganzenlever gevulde fazantenborst met een garnituur van puree van geelpeen en een dragonsaus. Het nagerecht was een frambozen kwarkmousse met advocaat roomijs en pistachesaus.

Het Koksgilde Nationaal Team bestond uit:

Bert van Manen, Chef d’équipe, Chef de Cuisine Restaurant Kandinsky, Steigenberger Kurhaus Hotel, Scheveningen
Ronnie Merks, Chef de Cuisine Golden Tulip Hotel, Zaltbommel
Waldrik Kremer, Chef de Cuisine Arjan van Dijk, Oosterhout
Marco Poldervaart, Patron-Chef de Cuisine Restaurant De Gastronoom, Harlingen
Henri Brouwers, Chef de cuisine Restaurant Prise d’Eau Golf, Tilburg
Wim Klerks, Chef de Cuisine Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek
Jos van Rossenberg, Chef Patissier Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk
Guido Panjer, Docent R.O.C Leeuwarden

De begeleiding van het Nationaal Team bij de voorbereiding was in handen van Chef de Mission Wynand Vogel, SVH Meesterkok en directeur van Wynand Culinair, die ook internationaal jurylid van de WACS was in Luxemburg en daar een gouden medaille ontving als het beste jurylid.

In totaal deden 24 nationale teams mee aan deze World Cup, die georganiseerd werd door de World Association of Chefs Societies, de wereldorganisatie van koksverenigingen. De wedstrijd wordt beschouwd als dé topwedstrijd voor kokteams in de wereld.

Het team wordt ondersteund door een keur aan bedrijven zoals Deli XL, Heinz Foodservice, Nestlé Foodservices, Rational, Van der Wiel & Smit, Chaud Devant, Driessen Food, Dr. Weigert, GranFood, Hanos, Jadico Specerijen, Jan van As Versvishandel, Kleur- geur- en smaakcentrum, Koppert Cress, Old Amsterdam, Ruig Wild & Gevogelte, Unilever Foodsolutions, Wüsthof, Verhaaren Groenten en Rutchen Bedrijfswagens.


Foto's zijn te vinden via deze link.

bron: koksgilde
Dit artikel afdrukken