Archeologen van de universiteit van Cambridge hebben aanwijzingen gevonden dat de vroege mens al 120.000 jaar geleden zetmeelrijke knollen en stengels roosterde en at. Dat schrijft de nieuwswebsite Phys.org.
De vondst ondersteunt de gedachte dat genetische aanpassingen de mens in staat stelden om zetmeel te verteren. De theorie dat die genetische aanpassing bij de vroege mens het gevolg was van een zetmeelrijker voedingspatroon was nog niet ondersteund door archeologische vondsten.
Dit onderzoek laat zien dat zetmeelrijke gewassen al vroeg deel uit maakten van het voedingspatroon van de mens.
De onderzoekers bestudeerden vuurplaatsen in de Klasies River-grot, een bekende archeologische vindplaats aan de kustlijn van Zuid-Afrika. Ze vonden in diverse kleine haarden, op verschillende diepten in de bodem, resten van verbrand zetmeel die ze konden dateren als 120.000 tot 65.000 jaar oud. Daarmee is het eerste bewijs geleverd dat de vroege mens inderdaad koolhydraten at.
Behalve over de genetische aanpassing aan voeding met zetmeel zegt de vondst ook iets over het vermogen van de vroege mens zich aan te passen aan het voedsel dat in de omgeving te vinden was.
Phys.org - Earliest evidence of the cooking and eating of starch
De vondst ondersteunt de gedachte dat genetische aanpassingen de mens in staat stelden om zetmeel te verteren. De theorie dat die genetische aanpassing bij de vroege mens het gevolg was van een zetmeelrijker voedingspatroon was nog niet ondersteund door archeologische vondsten.
Dit onderzoek laat zien dat zetmeelrijke gewassen al vroeg deel uit maakten van het voedingspatroon van de mens.
De onderzoekers bestudeerden vuurplaatsen in de Klasies River-grot, een bekende archeologische vindplaats aan de kustlijn van Zuid-Afrika. Ze vonden in diverse kleine haarden, op verschillende diepten in de bodem, resten van verbrand zetmeel die ze konden dateren als 120.000 tot 65.000 jaar oud. Daarmee is het eerste bewijs geleverd dat de vroege mens inderdaad koolhydraten at.
Behalve over de genetische aanpassing aan voeding met zetmeel zegt de vondst ook iets over het vermogen van de vroege mens zich aan te passen aan het voedsel dat in de omgeving te vinden was.
De vlag dekt de lading slecht. In de kop: 120.000 jaar; in de tekst: 120.00-65.000 jaar.
Een beetje versimpelen/afronden gebeurt in veel koppen, maar bijna een factor 2 gaat mij te ver.
Astrid wat je gelezen of gehoord hebt over de achteruitgang van voedingswaarden klopt bij de rapporten die wij hebben meet men 60% reductie.
Wat betreft je moestuin goed bezig de aanwezigheid van wormen geeft aan dat je de biologie (bodemleven) aardig op orde hebt, komt mede door het toevoegen van organisch materiaal.
En natuurlijk is de smaak ook beter. Als je meer wil weten kijk dan op www.Bodemisch Food.nl
Nou ja, dat had ik dan niet eens meegenomen Arnold, maar er was toen van alles beter, er was ook geen luchtvervuilling door auto's, chemie, enz .
Laatst las ik wel ergens, kan best hier op FL geweest zijn,of in een documentaire dat ik het zag, dat er in tegenwoordig bijna de helft minder aan voedingsstoffen in groente en fruit zit dan zo'n 50 jaar geleden, mede(voornamelijk) door verarming van de bodem.
Ik zie het zelfs in mijn eigen moestuintje. Ik maak gebruik van makkelijke moestuinmix en doe er bij het inzaaien biologische compost bij en laat de boel gewoon lekker groeien. Takjes en afgevallen blaadjes ruim ik wel op, maar vele blijft liggen en meng ik er ook doorheen en als iets wat langer staat gaat er later nog een beetje compost bij. De smaak van mijn bonen en peulen is stukken beter dan uit de winkel, er zitten wormen in mijn bakken en het kan zelfs voorkomen dat ik bij het compost erdoor mengen een pad opgraaf en ik zie ze soms wegkruipen als ik bezig ben. Verder vergt het alleen wat water en af en toe beetje onkruid ertussenuit halen. Ik kan alleen helaas geen vergelijking maken met voedingswaardes, maar op de manier hoe het groeit kan ik me zo voorstellen dat het beter is dan wat je bij een AH oid haalt. Ik gebruik zelfs geen enkele bestrijdingsmiddel, hooguit een vlindernet als ik weer kolen heb staan.
Astrid er is nog een groot verschil met vroeger.
Toen waren de bodems waarop men leefden en van aten nog in hun natuurlijke balans. Dus vol van de nodige voedingstoffen zoals in de evolutie bepaald. Dat betekende dat de mens mee geëvalueerd, daar op geënt waren en de organen dus in goede conditie verkeerden.
Vandaag aan de dag zowel in de gangbare als in de biologische voedselproductie is alles gericht op product maximalisatie en dat al zolang we landbouw bezigen.
Dat systeem organiseert dat door een onbalans aan voedingstoffen in ons voedsel, door geen aandacht voor inhoudelijke voedselkwaliteit, de eenzijdige bemesting het aanbod aan voedingstoffen volledig uit balans is.
We hebben contacten met TNO die willen onderzoeken wat de onbalans in de bodem teweeg brengt aan stress in onze organen. En die stress in de organen weer van invloed is op onze gezondheid.
Bij ons kunnen die onderzoeken plaats vinden omdat wij al sinds 2000 de bemesting heel anders hebben georganiseerd. Wij hebben ons geconcentreerd op voedsel inhoud door veel breder te kijken dan de gebruikelijke mineralen. Dus veel meer verschillende mineralen in de juiste balans in de goede vorm en tevens gewerkt aan de bodem. De natuur leren begrijpen zijn wetten volgen en in lijn daarmee werken.
Dus ja we worden bedreigt door de onnatuurlijke chemie maar gelijktijdig is ons lichaam door stress van onze organen niet goed in staat bedreigingen van buitenaf te weerstaan. En tevens is ons maagdarm systeem, het leven in ons maagdarmsysteem, ontregeld door een gebrek aan biostimulans in onze bodem en het voedsel.
Dat is best zo, maar destijds werd het niet zwaar bewerkt en voor de oogst bespoten met glyfosaat ofwel round-up. De huidige mens heeft nl ook minder last van zetmeelrijke producten als biologische spelt bijv die nog niet flink bevuilt is met allerlei pesticiden en glyfosaat.