Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling behoorlijk in de hoeveelheid toegevoegd suiker. Dat ontdekte de Consumentenbond op basis van een aantal steekproeven.
De ene fabrikant doet 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond ziet daarom ruimte voor een minder liberaal suikergebruik en vindt dat de overheid de regie moet nemen om snel nieuwe recepturen te ontwikkelen.
De Consumentenbond stelde een fictief dagmenu samen van supermarktproducten die op het oog gezond lijken en vergeleek telkens de gebruikte hoeveelheid suiker in vergelijkbare producten. Daar bleken enorme verschillen in te zitten. Een beker Wienermelange van Aldi bevat 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo. In een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit. De Fairtrade Woksaus Teriyaki bleek de kampioen met 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.
Al eerder op Foodlog gesignaleerd omdat Foodwatch er kwaad over was: zoete ketjap Black label van Conimex (Unilever) die voor drie kwart bestaat uit suiker.
Consumentenbond - Veel te veel suiker | Consumentenbond
De ene fabrikant doet 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond ziet daarom ruimte voor een minder liberaal suikergebruik en vindt dat de overheid de regie moet nemen om snel nieuwe recepturen te ontwikkelen.
De Consumentenbond stelde een fictief dagmenu samen van supermarktproducten die op het oog gezond lijken en vergeleek telkens de gebruikte hoeveelheid suiker in vergelijkbare producten. Daar bleken enorme verschillen in te zitten. Een beker Wienermelange van Aldi bevat 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo. In een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit. De Fairtrade Woksaus Teriyaki bleek de kampioen met 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.
Al eerder op Foodlog gesignaleerd omdat Foodwatch er kwaad over was: zoete ketjap Black label van Conimex (Unilever) die voor drie kwart bestaat uit suiker.
Veel suiker, maar dat zit ook in een taartje en dan klaagt er niemand. Wat ik erger(lijker) vind zijn de andere ingrediënten als conserveermiddel, smaakversterker, gemodificeerd zetmeel, kleurstoffen etc. In een vloek en een zucht maak je het lekkerder en voordeliger zelf.
“De Nederlandse Consumentenbond vraagt de overheid wettelijke normen op te stellen voor de hoeveelheid suiker in voeding. Staatssecretaris Blokhuis moet dringend de regie in handen nemen”, schrijft Retail Detail. Als de ene fabrikant een woksaus kan maken met 6 gram suiker, moet de andere fabrikant dat ook kunnen, vindt de bond. “Je kunt dit niet overlaten aan de fabrikanten zelf,” zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.