Die conclusie trekt Questionmark uit de Satésauswijzer . Het product dat ook wel pindasaus heet, is in allerlei soorten en maten te vinden in de supermarkt, schrijft de organisatie.
Questionmark verzamelde 43 verschillende varianten van 20 merken en beoordeelde ze op hun gehaltes aan zout en suiker, alsmede op de aanwezigheid van ongecertificeerde palmolie. Het merk Inproba belandt onderaan de satésauswijzer omdat zijn pindasaus voor bijna een derde uit suikers bestaat en een te hoog zoutgehalte (2,2 gram) bevat volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Questionmark ontdekte dat alle fabrikanten veel suiker in de saus doen. Een onbewerkte pinda bevat ongeveer 4% suiker. Questionmark constateerde dat veertien van de drieënveertig pindasauzen voor meer dan 20% uit suikers bestaan. De beste satésaus komt volgens Questionmark van Verstegen; die saus bevat 0,2 gram zout en 14,6 gram suikers.
Satésaus kun je ook zelf maken van pindakaas en ketjap manis (gefermenteerd sojabonenmeel, water en suiker). Calvé beveelt aan één eetlepel bruine basterdsuiker toe te voegen aan circa 200 gram Calvé pindakaas en 50 ml. ketjap manis. Ketjap manis van bijvoorbeeld Conimex bevat 49,5 gram suikers per 100 ml. Wie de nieuwe Conimex ketjap manis Black Label gebruikt, koopt zelfs 75 gram suikers per 100 ml. Wie er huisgemaakte satésaus van maakt, eet uit de suikerpot.
Questionmark verzamelde 43 verschillende varianten van 20 merken en beoordeelde ze op hun gehaltes aan zout en suiker, alsmede op de aanwezigheid van ongecertificeerde palmolie. Het merk Inproba belandt onderaan de satésauswijzer omdat zijn pindasaus voor bijna een derde uit suikers bestaat en een te hoog zoutgehalte (2,2 gram) bevat volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Questionmark ontdekte dat alle fabrikanten veel suiker in de saus doen. Een onbewerkte pinda bevat ongeveer 4% suiker. Questionmark constateerde dat veertien van de drieënveertig pindasauzen voor meer dan 20% uit suikers bestaan. De beste satésaus komt volgens Questionmark van Verstegen; die saus bevat 0,2 gram zout en 14,6 gram suikers.
Satésaus kun je ook zelf maken van pindakaas en ketjap manis (gefermenteerd sojabonenmeel, water en suiker). Calvé beveelt aan één eetlepel bruine basterdsuiker toe te voegen aan circa 200 gram Calvé pindakaas en 50 ml. ketjap manis. Ketjap manis van bijvoorbeeld Conimex bevat 49,5 gram suikers per 100 ml. Wie de nieuwe Conimex ketjap manis Black Label gebruikt, koopt zelfs 75 gram suikers per 100 ml. Wie er huisgemaakte satésaus van maakt, eet uit de suikerpot.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en Inproba nuanceren het onderzoek van Questionmark naar satésauzen, meldt VoedingNu.
Inproba heeft over het onderzoek contact gehad met Questionmark en vindt dat het onderzoeksbureau verkeerde vergelijkingen maakt door productinformatie van zowel bereide als onbereide producten te gebruiken. Ook wijst Inproba er op de reductie van suiker en zout al langer hoog in het vaandel hebben staan, maar blijkt dat een lastige kwestie te zijn. De voedingsmiddelenfabrikant wil namelijk niks aan de smaak veranderen. “Omdat wij zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen zoals conserveermiddelen toevoegen vervult suiker deze functie”, zegt Leonie Kroes, communicatiemanager bij Inproba.
De FNLI vindt dat Questionmark op bepaalde punten “kort door de bocht gaat”. Zo wordt het gebruik van palmolie door Calvé en Conimex per definitie als ontoereikend bestempeld, terwijl deze bedrijven RSPO gecertificeerde palmolie gebruiken. Dit staat niet op de verpakking, maar wel op de website.
Ook zouden bepaalde cijfers en percentages in het onderzoek niet kloppen. Zo bevat Conimex Pindasaus mild niet een derde maar een kwart suiker, zegt Suzanne Rotteveel van de de FNLI.
De FNLI ondertekende in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en werkt vanuit dat samenwerkingsverband aan de verbetering van de samenstelling van producten.
Uit het onderzoek blijkt dat er voor satésauzen (nog) geen concrete afspraken zijn gemaakt.
Er is weinig lekkerder dan schijfjes komkommer gebruiken om satesaus op te scheppen.
O ja, patat flip (mayo/satesaus), dat is nog lekkerder.
Al die Hollandse recepten waarbij de smaak van boontjes, spruitjes, asperges, patat met satésaus teniet wordt gedaan, daar heb ik niets mee. Iets voor mensen die geen groenten lusten. Als je pindakaas (puur, 100% pinda) lekker vindt, maak dan gewoon pindasaus door het met water of melk te verdunnen. Je kunt ook een bechamelsaus voorzien van een schep pindakaas. Dan proefje de groente die eronder ligt nog een beetje.
Beb Vuijk, de bijbelauteur van het Chinees-Indisch koken, gaat uit van hooguit twee theelepeltjes gula djawa (soort van borstplaat-achtige suiker) op een halve pot pindakaas. Daar zal ook al wel wat suiker in hebben gezeten, maar mijn kopie is van 1973 en de pindakaas die je toen kocht lustte ik niet eens in onverdunde toestand, zo droog was die.
'Question Mark ontdekte veel suiker in satesaus'. Wat je al niet ontdekken noemt. Het staat er gewoon op.
Leuk ook: zelf satesaus maken. Met ketjap. Weer wat te ontdekken voor Question Mark. Het suikergehalte van ketjap. De meest verkochte in Nederland is ketjap manis. Suikerstroop met smaak.