Wie van plan is eten en drinken te verkopen met Koningsdag, moet zich houden aan de regels voor bederfelijke eet- en drinkwaren. Daar zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op controleren, meldt de autoriteit op de website. De checklist van de NVWA toont de aandachtspunten. Overigens kunnen gemeenten nog extra regels opleggen; zo is het in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bijvoorbeeld helemaal niet toegestaan om bederfelijke producten (vlees, vis of zuivel) of alcoholische dranken te verkopen of weg te geven. Over de ‘pakkans’ laat de NVWA zich niet uit, wel over de strafmaat: onveilige voedingsmiddelen gaan direct de prullenbak in en verkopers riskeren een boete die kan oplopen tot wel €1050, schrijft het AD.
NVWA - Checklist Veilig omgaan met eten op markten en evenementen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Veertig schriftelijke waarschuwingen deelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op Koningsdag uit aan verkopers van eten en drinken. In 16 gevallen wordt mogelijk nog een boete (van minimaal €500) opgelegd.
De NVWA controleerde in totaal 137 verkopers, waarvan 88% professionele verkopers. Voor professionals en particulieren gelden dezelfde regels, al mag je van professionals verwachten dat ze weten aan welke regels ze moeten voldoen, zegt Benno Bruggink van de NVWA op de NOS. "Als jij eten wilt verkopen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Rauw eten moet je koel bewaren en warm eten moet je warm houden." In de meeste gevallen was het aangeboden voedsel niet goed gekoeld.