Volgens de Russische voedselveiligheidsautoriteit Rosselkhoznador was in 2017 bij 22% van al het vlees op de Russische thuismarkt iets niet in de haak. Dat schrijft GlobalMeatNews. In sommige regio's zou dat zelfs oplopen tot 68% en rondom Moskou was het 54%. De autoriteit signaleerde verschillende vormen van vleesfraude, zoals varkensvleesproducten die als rundvlees verkocht werden en worsten met misleidende informatie op het etiket.
De Russische consumentenorganisatie Roskontrol stelde vorige maand verschillende grote vleesverwerkers - waaronder marktleider Miratorg - aan de kaak omdat hun producten (te) veel ziekteverwekkende bacteriën (E.coli, listeria, salmonella) en/of antibiotica bevatten. Volgens Roskontrol zouden in Rusland jaarlijks 20.000 mensen sterven als gevolg van zo'n 3 miljoen voedselgerelateerde infecties.
Global Meat News - Meat fraud reported to be rife in Russia
De Russische consumentenorganisatie Roskontrol stelde vorige maand verschillende grote vleesverwerkers - waaronder marktleider Miratorg - aan de kaak omdat hun producten (te) veel ziekteverwekkende bacteriën (E.coli, listeria, salmonella) en/of antibiotica bevatten. Volgens Roskontrol zouden in Rusland jaarlijks 20.000 mensen sterven als gevolg van zo'n 3 miljoen voedselgerelateerde infecties.
Wat dichter bij huis, de zoveelste foute vleesleverancier van hofleverancier AH/Delhaize:
Nog geen half jaar na horrortaferelen bij Verbist Izegem blijkt nu ook met de
helft van het vlees van Verbist Bastogne wat aan de hand.
Erkenning acuut door FAVV ingetrokken.
Opnieuw niet uitgesloten dat dit frauderundvlees ook in Hollandse AH-schappen gelegen heeft.
"Het vertrouwde AH-huismerk"... Om je kapot te schamen.
Wanneer gaat dat "koninklijke" AH eindelijk zijn vinger eens een keertje wat nauwer aan de pols houden van zijn leveranciers?
Al was het maar om zijn "koninklijke" AH-blazoen niet nog verder te bezoedelen?
Dat het vlees in Rusland bacterieel niet in orde is maar toch op de markt komt, is niet zo raar. In de Russische warenwet is de aanwezigheid van bijvoorbeeld E.coli niet gereguleerd en in de tests bleek de concentratie van de ziekteverwekkers geen gevaarlijk niveau te bereiken, aldus GlobalMeatNews.
En voor je nu denkt dat dat bij ons niet zou kunnen gebeuren: denk even terug aan dit bericht van begin februari: Facebookvlees is spotgoedkoop maar controle moet veel beter. Uit een eigen onderzoekje door het Brabants Dagblad bleek dat op via internet en Facebook verhandeld vlees ziekteverwekkende bacteriën voorkomen. Zoveel dat voedselexpert IJsbrand Velzeboer (en sommige afnemers) het vlees zelfs ‘verrot’ noemde. Maar let op: "Tegelijk constateert Velzeboer dat de verkoop ervan niet verboden is. Er bestaat in Nederland geen wettelijke bacterienorm voor rauw vlees", vult de krant aan.
Naar aanleiding van deze berichten ging de NVWA op inspectie, berichtte minister Bruins voor Medische Zorg en Sport deze week in een Kamerbrief. "Bericht over slechte kwaliteit online vlees niet bevestigd door inspectieresultaten NVWA, kopt FoodHolland. De NVWA heeft tijdens de inspecties geen afwijkingen geconstateerd in de hygiëne. Bovendien bleek het bedrijf te voldoen aan de geldende wettelijke eisen van hygiëne, veiligheid en etikettering.
"Verboden vlees teruggevonden in het gehakt
Op 2000 palletten vlees werden 200 palletten gecontroleerd. 133 bleken niet conform de FAVV-regels te zijn. Bovendien werd vlees van categorie 3 (normaal verboden voor menselijke consumptie) aangetroffen in gehakt vlees."
Benadert zelfs die maximale 68% fout Russisch vlees akelig dicht.
Misselijk makend. Opnieuw: zum Kotzen!
Voor de zoveelste maal, na horrortaferelen in Izegem en een Spaanse slachterij.
Graag horen wij van hofleverancier AH of wij dit categorie 3 gehakt inderdaad ook in Hollandse schappen voorgeschoteld hebben gekregen.
MAKRO stopte acuut na "Izegem", maar blijkt nog vrolijk "Arden beef" van Verbist te verkopen.
U kunt een emailtje krijgen wanneer dat "Arden beef" weer bij de MAKRO in de aanbieding is.
De visie van de NVWA op dit repeterende Verbist/VEVIBA gebeuren is natuurlijk uiterst interessant.
P.S.: "Dierenvoeding
Het probleem bij de uitsnijderij gaat over stukken karkassen die niet bestemd waren voor menselijke consumptie, maar die toch terecht gekomen zijn in gehakt voor verdere verwerking."
Over een tijdje hoeven de vegetariërs niets meer uit te leggen.
Dick Belderbos,
Erkenning ingetrokken maar voor hoelang vraag ik me altijd af, er werden gewoon koeien door en voor Verbist gekocht iedere week op de veemarkt. Bedrijven die er zaken mee doen of deden zijn altijd ernstig "geschokt" en zullen geen zaken meer doen met het bedrijf waar de toestanden dan plaatsvonden. Welke bedrijven vervolgens hofleverancier worden of wie de aantallen te slachten dieren dan kan verwerken daar hoor je weinig over.
Het is meer voor de beeldvorming naar buiten: "kijk eens hoe goed wij onze zaken op orde hebben".
Ik denk dat de NVWA strenger is.