De beelden zijn gemaakt in een slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Te zien is hoe runderen met stokken en stroomstoten bewerkt worden en deels niet of onvoldoende verdoofd worden geslacht. Animal Rights wil dat het slachthuis onmiddellijk sluit en start een petitie.
De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert "onthutst" op de beelden: "De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. We hebben de lat veel hoger gelegd.” Daarbij doelt hij op de maatregelen die hij trof nadat Animal Rights in maart beelden naar buiten bracht van een varkensslachthuis in Tielt. “Het schandaal in Tielt moet een louterend moment worden voor de volledige sector”, zei hij destijds. Om daar nu in De Standaard aan toe te voegen: "Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen. De inspectiedienst is verdubbeld, die mensen gaan nu aan de slag. Maar ook al besparen we bij de Vlaamse overheid op personeel, ik wil nog extra personeel inzetten. Om wie dierenwelzijn met de voeten treedt, het echt te laten voelen."
Vanochtend is de Inspectie Dierenwelzijn bij het slachthuis. Welke maatregelen er getroffen worden, wordt later bekend.
Verbist slacht vooral Belgisch Witblauw-runderen, meldt de NRC. Het vlees wordt onder meer verkocht bij de Belgische supermarktketen Delhaize, Colruyt en Carrefour, en ook bij de Nederlandse groothandel Makro. Delhaize heeft al laten weten de samenwerking met het slachthuis stop te zetten. Dat deed die supermarktketen ook toen Animal Rights eerder dit jaar beelden naar buiten bracht van het varkensslachthuis in Tielt.
Schokkende beelden uit slachthuis Izegem - 4' from Animal Rights on Vimeo.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien een must-read voor alle slachthuismanagers?
American Veterinary Medical Association, Guidelines for the humane slaughter of animals 2016 edition, paragraaf 16, Human Behavioral Considerations:
'The humane slaughter of animals is a learned skill that requires training, respect, and self-awareness. Personnel performing humane slaughter must be technically proficient. Periodic professional continuing education on the latest methods, techniques, and equipment available for slaughter is highly encouraged. Personnel must also possess a temperament that does not bolster brutality. Self-awareness when it comes to processing animals for food will help to mitigate com- passion fatigue and callousness'
Ik kom toch nog even terug op mijn 'afscheid' van deze draad:
Waarom, na enig gedegen FL-onderzoek... (eventueel in samenwerking met deskundigen), hier geen constructieve topic (*) over de mogelijkheden tot een rustgevend en zacht euthanatie-traject ?
En dat in releatie tot:-
- nationale regelgeving
- EU-regelgeving
- exportnormen voor vlees
- beschikbare middelen
- etc.
Ik begrijp dat inrichting en techniek en controle, zoals hieronder betoogd, ook een zeer belangrijke rol spelen, maar het grote verschil is, door intrieste beelden recent weer bevestigd, dat dieren zich niet zo gewillig naar de slachtbank laten leiden als ze de dood 'ruiken', dan mensen...
Mensen accepteren een fait accompli voor sterven in heel veel gevallen. Ook na een medisch trieste uitslag.
Het zou mooi zijn als we hier niet voor de kat z'n k lullen, maar met al onze dialogen, die ik zeer zinvol acht, ook kunnen bijdragen aan minder dierenleed..
Mantra's blijven herhalen werkt niet.
Het hete hangijzer van regelgeving wordt in de politiek en media genegeerd, of op z'n Vlaams is 'de frank nog niet gevallen'. Of wil niet vallen.
(*) Of symposium... FL manifesteert zich al op het vlak van training en informatie
Nog even over de schokkende beelden. Inderdaad gaat er van alles fout. De meeste fouten komen echter voort uit de gebrekkige infrastructuur. Mijn inziens is dat een grove fout die de eigenaar en het management van het slachthuis aan te rekenen is, want er is voor professionals heel veel info beschikbaar, zoals dit document.
Er zaten ook beelden bij van dieren die bewegen nadat ze verdoofd zijn. Een meerderheid van dieren bewegen nadat de hersenfunctie uitgeschakeld is en daardoor het bewustzijn verliezen. Met name spieren van het bewegingsapparaat kunnen heftig reageren op het uitvallen van bepaalde neurologische functies. Ik kan mij voorstellen dat Animal Rights (en andere niet-professionals) die bewegingen na het verdoven als misstanden betitelen.
#19 Eens met je, Jack.
Ik ga zelfs nog een stap verder. Het feit dat ze er 'geschikt' voor lijken, wil geenszins zeggen, dat ze er geen trauma aan over houden. Mogelijk zelfs dat de vervlakking die optreedt (identiek aan militairen in oorlogstijd) hen niet alleen kwetsbaar, maar psychisch afstompt en ook tot normvervagend gedrag kan leiden.
We wisten het natuurlijk al heel lang, maar nu de meesten het hoekje omgaan, 'komen we er achter' dat onze bejubelde helden in de Oost, ook gewone oorlogsmisdadigers werden. Niet zo vertrokken uit Nederland.
Defensie past(e) dat toen ook bewust toe. Dienstplichtig met het embleem van de papyrusbloem op m'n pet (COAK; corps adm. kader) las ik protocollen dat in oorlogstijd S5 en I5 (Stabiliteit en Intelligentie) niet altijd afgekeurd zouden worden, maar zeer geschikt zijn voor 'speciale taken'.
Denk en hoop niet dat dat nog een criterium voor een dienstverband is.
Nogmaals een herhaling: Ik blijf vinden dat deze arbeiders, die zeker niet in alle gevallen hun beroepskeuze zelf konden bepalen, goed beschermd dienen te worden tegen een vervlakking van normen.
Temple Grandin heeft het over een 'humane' slacht.
Voor mij wil 'humane' slacht ook zeggen: een slachtproces dat qua uitvoering niet tot menselijke schaamte hoeft te leiden en qua uitvoering menswaardig is.
Maar ik heb genoeg gezegd in deze draad.
Jan-Peter van Doorn,
Deze manier van rundvee houden lijkt mij geen bioindustrie. Het gaat om runderen die in de Ardennen worden gefokt, extensief en grondgebonden met voornamelijk weidegang en veelal kalf bij de koe, en vervolgens worden vetgemest en worden geslacht. De eigenaar van het slachthuis komt iedere week op de veemarkt runderen kopen.
Los van het feit dat structureel keizersnedes wellicht een punt gaat worden, zie jij voor deze manier van rundvleesproductie toch een einddatum?
Hans Pollemans,
Gelukkig kunnen bepaalde beroepen door de beugel.
Jack van Messel,
Goede tip!
Afstomping? Het zijn m.i. geen getraumatiseerde mensen. Het zijn vaak niet de meest hoog opgeleide die werken in slachthuizen lijkt mij maar is het niet gewoon dat zo'n slachter denkt iemand moet het doen en dan maar zo goed en netjes mogelijk?
(over dat zo goed mogelijk is wel bijscholing noodzakelijk inderdaad).