Bestrijd de honger, eet krekel, dacht het Finse Fazer volgens The Telegraph. Sinds vrijdag verkoopt de voedselfabrikant, een van de grootste van Finland, knapperig Sirkkaleipa, Fins voor krekelbrood. Iedere mik bevat 70 gemalen insecten, 3% van het totaalgewicht. De krekels komen uit Nederland. In Europa zijn nu 6 landen waar insecten toegestaan zijn in voedsel, naast Finland en Nederland zijn dat België, Denemarken, Oostenrijk en Groot-Brittannië.
Fazer hoopt dat de Finnen wennen aan het eten van insecten. Het bedrijf is niet de enige die het eten van krekels propageert, en volgens de Verenigde Naties knagen wereldwijd 2 miljard mensen wel eens aan een insect. De Finnen zijn wel de eersten die hun met geleedpotigen gevulde proviand landelijk in de winkels leggen.
Telegraph - Finnish bakery launches 'crunchy' insect bread
Fazer hoopt dat de Finnen wennen aan het eten van insecten. Het bedrijf is niet de enige die het eten van krekels propageert, en volgens de Verenigde Naties knagen wereldwijd 2 miljard mensen wel eens aan een insect. De Finnen zijn wel de eersten die hun met geleedpotigen gevulde proviand landelijk in de winkels leggen.
Waarom nou niet in een land waar ze veel krekels, weinig eiwit of allebei hebben?
Zijn we gek geworden?: een haar in je brood van de bakker en de wereld is te klein, maar krekels schijnen – behalve voor Japie Krekel zelf – geen probleem. Het gaat steeds slechter met de krekels, de rode lijst wordt steeds langer. Gooi beter gemalen koeien en varkens door het brood. Die zijn er toch in overvloed.
Zinloos om dat in een broodje te stoppen waar normaliter sowieso geen dierlijke eiwitten aan worden toegevoegd. Dan gaat dat duurzaamheidsverhaal niet op.
Ah niet gezien.
Ze maken ook veel soorten brood en broodjes, met allerlei toevoegingen en smaken: kaas, pompoen, glutenvrij, enz. enz. Dit past keurig in de range. Het is een (geverfd) tarwebroodje met gemalen krekels.
Ingrediënten: tarwemeel; water; zonnebloempitten; meel van gekweekte huiskrekels (3%); lijnzaad; roggemout; raapzaadolie; gejodeerd zeezout (1,3%); tarwegluten en gist
De truuk is misschien om de insecten onherkenbaar te maken: Filmpje.