De European Food Safety Authority (EFSA) onderzocht de smaakversterker glutamaat (e-nummers E620-E625) en stelde een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vast van 30 mg/dag/kg lichaamsgewicht. Tot nog toe bestond er nog geen ADI voor glutamaten. Uit de nieuwe studie zou blijken dat glutamaten negatieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. In combinatie met de vastgestelde inname van glutamaten - 95% van de kinderen vanaf 3 maanden tot met 17 jaar krijgen te hoge hoeveelheden glutamaat binnen - vraagt de EFSA de Europese Commissie en nationale voedselautoriteiten de maximaal toegestane limieten te herzien.
Glutamaat bestaat niet alleen als additief dat gebruikt wordt om producten smakelijker te maken of om minder zout te hoeven gebruiken. Het komt ook van nature voor in bijvoorbeeld tomaten en kaas. Zelfs in moedermelk.
Efsa - EFSA reviews safety of glutamates added to food | European Food Safety Authority
Glutamaat bestaat niet alleen als additief dat gebruikt wordt om producten smakelijker te maken of om minder zout te hoeven gebruiken. Het komt ook van nature voor in bijvoorbeeld tomaten en kaas. Zelfs in moedermelk.
Kaas is de grootste 'contributor' voor peuters en volwassenen, staat in het bronartikel. Komt de ADH dan neer op 'minder kaas eten'?
Of gaat het nutritionisme hier weer in de valkuil trappen dat een losse stof niet te vergelijken is met een stof in een context?
Natuurlijk glutamaat is niet hetzelfde als de synthetische variant.
Wat is het verschil Theo?
En biologisch gistextract, kan dat volgens jou wel door deur? Of gewoon gistextract? Is momenteel de meest voorkomende smaakversterker als ik ingrediëntenlijsten zo bekijk.
Ik ga er maar even van uit dat het hier enkel om de toegevoegde smaakversterkers gaat? De o zo veilig bevonden E nummers?