De voedingszuren in frisfrank en vruchtensap zijn de grootste veroorzakers van tanderosie, constateert de Consumentenbond in de Gezondgids. Bij tanderosie lost het glazuur van tanden en kiezen op, wat het gebit gevoelig en broos maakt. Vergevorderde tanderosie is vrijwel niet te behandelen. De Consumentenbond liet 25 dranken testen. Niet het koolzuur, maar de voedingszuren blijken tanderosie te veroorzaken. Vooral energiedrank, appelsap en sinaasappelsap zijn erg schadelijk voor het gebit. Alcoholvrij bier en bruisend water met of zonder smaakje zijn matig erosief. Koffie, gewone thee, melk en water met schijfjes citroen zijn helemaal niet erosief.
Consumentenbond - (Sinaas)appelsap en energiedrank slecht voor gebit |Consumentenbond
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#4 Theo, caramel is zoet en plakkerig, is vrij triviaal dat dat tandbederf geeft, sulfiet wordt gebruikt in veel lagere concentraties dan bijv. fosforzuur en citroenzuur en het effect zal minimaal zijn. Het beetje benzeen dat in frisdrank zat en wat op zich ongevaarlijk was is nu toch uit alle westerse frisdrank verdwenen. Dat speelde 10 jaar geleden. In Algerije ben ik het in 2009 nog wel tegengekomen. Benzoëzuur zelf is niet genotoxisch.
Fosforzuur heeft mogelijk naast osteoporose ook een effect op je afweersysteem. Het zou analoog aan fytaten Zink kunnen onttrekken. Zou een mooi onderzoeksonderwerp voor het TIFN kunnen zijn, zij het dat de industriële partners er misschien minder gelukkig mee zouden zijn.
Goed dat dit weer eens naar voren komt. Maar we hoorden het al 45 jaar geleden, toen onderzoek bij 3200 Amerikanen van 10 tot 30 jaar aantoonde dat er een direct verband tussen tandbederf en de etsende zuren en suikers in frisdranken bestond. Talloze studies van over de hele wereld concludeerden later allemaal hetzelfde. En laten we het gevolg osteoporose niet vergeten! Vooral cola is daarom berucht.
Ook de gevolgen van benzeen, sulfiet, caramel en genotoxisch natriumbenzoaat (E-211) in fris verder uitpluizen lijkt me geen slecht idee.
En hoe zit het met het droge rode of witte wijntje? Je zou denken dat het wel meevalt. De Consumentengids meldt: "Alle onder de loep genomen dranken blijken zuur met een Ph tussen 2,5 en 4,5." Wijn zit rond 5,5. Wit iets zuurder dan rood. Boosdoener suiker zit er ook nauwelijks in: 1 tot 2 gram per liter. Tegen 105 gram per liter voor cola en altijd nog 95 gram voor coolbest - whatever that may be.
Die zijn vooral slecht voor de melkveehouder
Hoe zit het met die nieuwerwetse drankjes, sojamelk (sorry, sojadrink) en varianten met alleen natuurlijke suikers, van rijst, kokos, amandel, haver etc?