In Amerika houden ze niet van beestjes op hun eten. Daar hebben ze een heel probaat middel voor. Door de nieuwe handelsakkoorden tussen de EU en de VS dreigen wij dat ook op ons bord te krijgen.
Omdat de Europese Unie graag een vrijhandelsverdrag wil sluiten met de Verenigde Staten dreigt Europa de zogenaamd chloorkip te moeten toelaten. Voor wat hoort wat, zeggen de Amerikanen die graag landbouwproducten naar ons willen exporteren. In Duitsland zijn de gemoederen daarover hoog opgelopen. Zo hoog, dat Angela Merkel nog eens duidelijk heeft laten weten dat de chloorkip wat haar betreft een breekpunt zal zijn. Dan maar geen export van technologie en andere industrieproducten naar de VS die hier voor banen en welvaart moeten zorgen.
End of pipe
Wat is een 'chloorkip'? Dat is vlees dat voor het naar de consument gaat even totaal ontsmet is met ... chloor. Dat is een probaat middel om alle lelijke beestje die op verse producten kunnen zitten dood te maken. Dat doen Amerikanen om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk mis kan gaan. Het is zo probaat dat de hygiëne en veiligheid in de processen voorafgaand aan de chloorbehandeling veel minder belangrijk wordt dan bij ons.
Toen ik na de Zembla Uitzending over poepvlees van vorig jaar op bezoek ging in de kalverslachterijen van Van Drie, vertelde men mij daar dat Amerikanen zeer onder de indruk zijn van de veiligheid in onze productie- en verwerkingsprocessen van vlees vóór het laatste stap: het product klaarmaken om het in een pakje naar de consument te doen. Waar Amerikanen hun aandacht concentreren op het dood maken van alle mogelijke beestjes aan het einde van het proces -'end of pipe' - doen wij dat al kilometers eerder.
Merkel weet dat Duitsers houden van fatsoenlijk eten en kiest daarom tegen het extra verlagen van de exporttarieven voor Siemens-apparatuur, producten van Bayer en VW's, BMW's en Mercedessen.
Grote uitverkoop
Wij zitten, zo zegt Dick Belderbos hier altijd weer, met onveilige ESBL-kip. Volgens de kritische Nederlandse microbioloog Jan Kluytmans zou je die gewoon moeten bestralen. Dan gaat de besmetting ook weg. Maar chloreren kan natuurlijk net zo goed. Bestralen is bovendien verboden in de EU.
Dat leidt tot de gedachte waar Merkel nu eigenlijk tegen is: tegen veilige kip of tegen het handelsakkoord met VS?
Ik sprak vorige week op een congres waar ook Frans van Dongen, Nederlands vleeslobbyist bij de EU, aanwezig was. Van hem leerde ik dat de EU zijn landbouwproductie al bij een aantal handelsakkoorden heeft verkwanseld om meer auto's te mogen exporteren. Volgens hem is dat geen beste zaak. Juist eieren en kippen lijkt de EU zodanig te hebben verkwanseld in ruil voor de export van Duitse en Franse auto's dat we niet verbaasd moeten zijn als er binnenkort flink wat eieren en kippen van elders op ons bord komen. Die zijn immers goedkoper en rijden de onze finaal van de sokken. Wij stellen hoge eisen aan diervriendelijkheid en voedselveiligheid maar maken er uiteindelijk economisch te weinig mee klaar. Als we daar niet beter mee leren omgaan, houden we gewoon grote uitverkoop, zei hij vorige week.
In Nederland is dit nauwelijks een issue. In Duitsland is het al maanden een onderwerp van jewelste. Merkel is tegen, terwijl ze een groot autobelang heeft. Wat vinden wij er eigenlijk van? Chloorkip is even vrij van kwalijke beestjes als bestraalde, maar willen we zonder eigen Europese kip?
Fotocredits: Aanbieding Hoogvliet, uitsnede
Dit artikel afdrukken
End of pipe
Wat is een 'chloorkip'? Dat is vlees dat voor het naar de consument gaat even totaal ontsmet is met ... chloor. Dat is een probaat middel om alle lelijke beestje die op verse producten kunnen zitten dood te maken. Dat doen Amerikanen om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk mis kan gaan. Het is zo probaat dat de hygiëne en veiligheid in de processen voorafgaand aan de chloorbehandeling veel minder belangrijk wordt dan bij ons.
Toen ik na de Zembla Uitzending over poepvlees van vorig jaar op bezoek ging in de kalverslachterijen van Van Drie, vertelde men mij daar dat Amerikanen zeer onder de indruk zijn van de veiligheid in onze productie- en verwerkingsprocessen van vlees vóór het laatste stap: het product klaarmaken om het in een pakje naar de consument te doen. Waar Amerikanen hun aandacht concentreren op het dood maken van alle mogelijke beestjes aan het einde van het proces -'end of pipe' - doen wij dat al kilometers eerder.
Merkel weet dat Duitsers houden van fatsoenlijk eten en kiest daarom tegen het extra verlagen van de exporttarieven voor Siemens-apparatuur, producten van Bayer en VW's, BMW's en Mercedessen.
Grote uitverkoop
Wij zitten, zo zegt Dick Belderbos hier altijd weer, met onveilige ESBL-kip. Volgens de kritische Nederlandse microbioloog Jan Kluytmans zou je die gewoon moeten bestralen. Dan gaat de besmetting ook weg. Maar chloreren kan natuurlijk net zo goed. Bestralen is bovendien verboden in de EU.
Dat leidt tot de gedachte waar Merkel nu eigenlijk tegen is: tegen veilige kip of tegen het handelsakkoord met VS?
Ik sprak vorige week op een congres waar ook Frans van Dongen, Nederlands vleeslobbyist bij de EU, aanwezig was. Van hem leerde ik dat de EU zijn landbouwproductie al bij een aantal handelsakkoorden heeft verkwanseld om meer auto's te mogen exporteren. Volgens hem is dat geen beste zaak. Juist eieren en kippen lijkt de EU zodanig te hebben verkwanseld in ruil voor de export van Duitse en Franse auto's dat we niet verbaasd moeten zijn als er binnenkort flink wat eieren en kippen van elders op ons bord komen. Die zijn immers goedkoper en rijden de onze finaal van de sokken. Wij stellen hoge eisen aan diervriendelijkheid en voedselveiligheid maar maken er uiteindelijk economisch te weinig mee klaar. Als we daar niet beter mee leren omgaan, houden we gewoon grote uitverkoop, zei hij vorige week.
In Nederland is dit nauwelijks een issue. In Duitsland is het al maanden een onderwerp van jewelste. Merkel is tegen, terwijl ze een groot autobelang heeft. Wat vinden wij er eigenlijk van? Chloorkip is even vrij van kwalijke beestjes als bestraalde, maar willen we zonder eigen Europese kip?
Fotocredits: Aanbieding Hoogvliet, uitsnede
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is een welhaast mythisch misverstand dat hollands vlees en kip voedselveilig zouden zijn. Waar ter wereld is kip meer besmet met ESBL dan die bijna 100% bij ons?
Denemarken blijkt kip te kunnen produceren die voor 63% ESBL-vrij is.
Waarom kunnen wij dat dan nog steeds niet, 4 jaar nadat alle media berichtten van de eerste gedocumenteerde ESBL-dode? Met inmiddels meer dan 40 ESBL-doden elk jaar?
Dick, ik denk omdat we dan eerst een hele infrastructuur moeten afbreken. Op het moment dat zulks opportuun was, is - voor zover mijn informatie strekt - ambtelijk besloten dat niet te doen. Nog steeds zou zo'n besluit op grote maatschappelijke weerstand stuiten omdat het het doden van 100.000.000 dieren inhoudt en nog wat meer. Daarbij komt dat de huidige stand van de kipsector het economisch niet zou overleven én niet zeker is hoe en of de overdracht van ESBL wel vanuit kip komt.
Vandaar mijn gemene vraag: is chloorkip wellicht toch een oplossing?
Vrijhandels akkoord of niet, in de meeste gevallen blijven er aanvullende z.g. Fytosanitaire maatregelen / afspraken, naast het handels akkoord. Het "vrije" handels akkoord heeft dan ook vooral betrekking op invoer heffingen etc!
Ik ben het met Harold eens. Wij richten ons teveel op de veterinaire/sanitaire handelsbeperkingen en niet op de economische handelsbeperkingen.
Overigens is het een normaal gedrag van mensen om elkaar te waarschuwen voor nieuwe ontwikkelingen, welke we eerst als gevaar betitelen en/of herkennen. Dat gedrag hebben we geërfd van de apen. In Foodlog kringen hebben we die apen ook ;-)
Hoe schadelijk is chloor voor onze gezondheid? Ik weet van het zwembad dat je er altijd iets vlotter van naar de WC kunt. De hoeveelheden chemicaliën die je dus bij een uur zwemmen in een zwembad binnenkrijgt zijn voldoende om je darmflora een kleine optater te geven. Maar hoe zit dat bij chloorkip?