Nu droogte Californië, de grootste landbouwstaat van de VS, teistert, vragen mensen zich af welke producten daar het best tegen kunnen. De eerste prijsstijgingen kondigen zich immers al aan.
Californië levert ongeveer de helft van alle Amerikaanse groenten, fruit en noten. Dat is vooral dankzij het zonnige klimaat, dat de teelt van allerlei 'mediterrane' gewassen mogelijk maakt, zoals citrusvruchten, kiwi's, dadels, vijgen en olijven. De nijvere boeren van Californië hebben zich in een aantal gevallen ware monopolie-posities verworden: zo komt maar liefst 99% van alle Amerikaanse amandelen en walnoten uit Californië, net als 98% van alle pistache-noten. De staat tekent ook voor 95% van alle broccoli, 90% van alle tomaten en 74% van alle sla. Bovendien komt 92% van alle aardbeien uit de Sunny State, plus 91% van alle druiven.
De keerzijde van deze hoogproductieve landbouw is dat er veel gebruik gemaakt wordt van irrigatie en besproeiing. 77% van het Californische water wordt in de landbouw aangewend. En dat is in deze tijden van droogte en schaarste iets om je eens achter je oren te krabben.
Hoeveel water kost het eigenlijk om een krop sla te produceren? Of een druif? De Amerikaanse nieuwsorganisatie Mother Jones zocht het uit.
Een broccoli slurpt dus maar liefst 20,4 liter water op. Een krop sla: 13,2 liter, één tomaat: 12,4 liter. Eén enkele walnoot: 18,5 liter! Dan kun je voor je nootjes toch voortaan maar beter voor amandelen of pistachenootjes kiezen. De waterverbruiken daarvan zijn wat bescheidener. Al is voor 1 amandel nog altijd 4,2 liter water nodig. 1 druif kost iets meer dan een liter.
Naast de landbouw, zijn ook de steden grootverbruikers van water. Ook daarvoor zette Mother Jones een en ander eens overzichtelijk op een rijtje. Wat springt daarbij in het oog: het enorme verschil in waterverbruik tussen de inwoners van het (landinwaarts gelegen) Palm Springs, dat met meer dan 2650 liter water per inwoner per dag met kop en schouders boven de andere Californische steden uitsteekt. Daar valt dus mogelijk nog best wat te besparen. Dan zijn de bewoners van San Francisco al een stuk beter bezig; zij verbruiken nog geen 400 liter per dag.
Droogte en waterschaarste zijn een onderwerp waar we nog veel over gaan horen. Zeker in de VS waar de winning van schaliegas een fors deel van het grondwater gebruikt, niet om eten te laten groeien maar om de kachel te laten branden en de industrie flink aan de stoomfluit te kunnen laten trekken.
Fotocredits: California grows it, uitsnede Ron A. Parker
Dit artikel afdrukken
De keerzijde van deze hoogproductieve landbouw is dat er veel gebruik gemaakt wordt van irrigatie en besproeiing. 77% van het Californische water wordt in de landbouw aangewend. En dat is in deze tijden van droogte en schaarste iets om je eens achter je oren te krabben.
Hoeveel water kost het eigenlijk om een krop sla te produceren? Of een druif? De Amerikaanse nieuwsorganisatie Mother Jones zocht het uit.
Een broccoli slurpt dus maar liefst 20,4 liter water op. Een krop sla: 13,2 liter, één tomaat: 12,4 liter. Eén enkele walnoot: 18,5 liter! Dan kun je voor je nootjes toch voortaan maar beter voor amandelen of pistachenootjes kiezen. De waterverbruiken daarvan zijn wat bescheidener. Al is voor 1 amandel nog altijd 4,2 liter water nodig. 1 druif kost iets meer dan een liter.
Naast de landbouw, zijn ook de steden grootverbruikers van water. Ook daarvoor zette Mother Jones een en ander eens overzichtelijk op een rijtje. Wat springt daarbij in het oog: het enorme verschil in waterverbruik tussen de inwoners van het (landinwaarts gelegen) Palm Springs, dat met meer dan 2650 liter water per inwoner per dag met kop en schouders boven de andere Californische steden uitsteekt. Daar valt dus mogelijk nog best wat te besparen. Dan zijn de bewoners van San Francisco al een stuk beter bezig; zij verbruiken nog geen 400 liter per dag.
Droogte en waterschaarste zijn een onderwerp waar we nog veel over gaan horen. Zeker in de VS waar de winning van schaliegas een fors deel van het grondwater gebruikt, niet om eten te laten groeien maar om de kachel te laten branden en de industrie flink aan de stoomfluit te kunnen laten trekken.
Fotocredits: California grows it, uitsnede Ron A. Parker
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Onderstaand een interessante link die laat zien, hoe op een effectieve wijze zout water naar zoet water 'omgezet' kan worden.
http://www.ted.com/talks/fahad_al_attiya_a_country_with_no_water
henric en albert debiteren allebei een eigendomsfilosofie die op abstract nivo een begin ergens van is, maar het punt is, dat er in californie allerlei oude waterrechten bestaan waar aan vast gehouden wordt, uit een tijd dat er meer resources en minder mensen waren (gemiddeld regen- en rivierwater over 100 jr is gelijk). in californie liggen de zaken moeilijk omdat die waterrechten deels stammen uit de wildwest periode (wie het eerst ergens beslag op een bron legt, mag het daar voortaan ook gebruiken, oppompen, aftappen) en de spaans(arabische) uit de Mexicaanse tijd (droog klimaat, water is er pas , in bepaalde overeen te komen verdeelsleutel, als je als gemeenschap of als sheik voorzieningen treft (acequias, aquaducten) waardoor dat water ook voor mens, dier, bomen en gewas beschikbaar is). elk systeem werkt zolang het loopt (de individuen genoeg krijgen voor hun gebruikelijke behoeftes), daarna gaat het mis, zoals nu in californie, en lang niet alleen daar! in het westland van john en henric is het weer anders, zowel qua klimaat , urbanisatie, techniek, als gemeenschap en overheid. bedankt voor je cijfers john, moet nog even uitrekenen op hoeveel een kuub water voor je kas je nu komt, en een vraag die ik ook henric gesteld had, kom je nu uit met je water voor je kas? of kun je misschien je buurman nog voorzien? en voor hoeveel?
Dirk @28. Dat regenwater is van mij. De eigendoms verhoudingen van regenwater zijn niet bekend dus is het waard wat ik er mee kan en wil. Ik vang het op en doe er wat mee. Er ligt voor ongeveer 150K aan infrastructuur op mijn bedrijf om het op te vangen. 2 Waterbassins van 5000M3 met een grondoppervalkte van 5000m2. Die grond koste mij 20 eur/m2 (al met al dus 250k) waar ik nou voor de rest niks meer mee kan. Dus gratis is regenwater zeker niet.
Dick. De zon. In de regel zijn de gebieden met water gebrek ook gebieden met veel zon. Het voordeel van zonne energie tov alle andere vormen is dat de zon overal schijnt en je dus geen infra structuur hoeft op te bouwen. "Vies " water er naar toe, ook bv rioolwater, dat barst van de fosfaten en de zon doet de rest. Dat water injecteren in de bodem, dat doen we in Nederland ook al met regenwater. Alle techniek is er al.
John, welke energiebron wil je voor dat ontzilten gebruiken, cq. waar wil je de energie die erin gaat zitten niet meer voor gebruiken?