Op positieve toon lanceerde vanmorgen het College van Rijksadviseurs het perspectief 'Panorama Nederland'. Daar valt in te lezen dat een klein en vol land zich moet aanpassen aan nieuwe tijden; dat vergt grote veranderingen die het moet zien als kansen.

Minister Kajsa Ollengren van BZK is het eens met haar adviseurs: het is een kwestie van er een mening over hebben en het gaan doen, zegt ze in een tweet.Ook voor boeren brengt het grote veranderingen. Zonnepanelen op hun land? Nee! Ze moeten naar een heel andere manier van boeren, want met de huidige vervuilen ze de boel tegen ook nog eens een rendement van niks. In de woorden van het College: De huidige intensieve wijze van voedselproductie is niet langer houdbaar en gaat ten koste van het landschap, de natuur, de bodemkwaliteit, de biodiversiteit, het milieu en de volksgezondheid. Nederland teert in op zijn maatschappelijke vermogen. De boeren zelf profiteren evenmin van deze bedrijfsvoering. Het is hoog tijd voor een koerswijziging.

Hoe dat moet weet het College ook: We sluiten een New Deal tussen boer en maatschappij. We laten de boeren weer een eerlijk inkomen verdienen. Voedselproductie komt in evenwicht met het maatschappelijk belang en dus ook met het landschap. Landbouw wordt duurzaam en circulair. De opbrengsten van deze New Deal zijn aanzienlijk: een eerlijker inkomen voor de boeren, schoon water en schone lucht, een gezonde bodem, meer biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap.

Nederlandse boeren exporteren tussen de 70 en 95% van hun productie. Waarom buitenlanders met Nederlandse boeren een nieuw contract zouden willen sluiten, motiveert het advies niet. Hoeveel boeren een contract kunnen sluiten met de Nederlandse samenleving al evenmin.

Op radio NPO1 is Rijksbouwmeester en voorman van de Panorama Nederlanders te horen (en zien) in gesprek met Ghislaine Plag (interview) en Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) over de intenties en achtergronden van het document.
College van rijksadviseurs - College van Rijksadviseurs lanceert Panorama Nederland
  • Deel
Druk af