In een persbericht schrijft de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) vandaag dat zij undercover uitgevoerd onderzoek naar de Europese kwartelindustrie heeft uitgevoerd. CIWF: Het toont de erbarmelijke leefomstandigheden in de relatief onbekende industrie waarin jaarlijks ruim 140 miljoen kwartels worden gehouden. Kwartels staan in overvolle schuren of krappe, kale kooien, hebben vaak verwondingen aan huid en poten, en geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag. Van de 400.000 kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kale legbatterijkooien, die sinds 2012 voor kippen verboden zijn. De dieren hebben vaak minder dan een bierviltje aan ruimte. CIWF roept daarom de Europese Commissie op de kwartelkooien te verbieden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Kwartelvlees en –eieren worden vaak gepromoot als een natuurlijk product en delicatesse. Maar achter deze producten schuilt ernstig dierenleed. Het is waanzin dat deze praktijken in Europa nog zijn toegestaan.” De beelden zijn gemaakt op verschillende bedrijven in Italië, Frankrijk, Portugal en Griekenland in de winter van 2015-2016.

De meeste van de 140 miljoen kwartels die jaarlijks in Europa worden opgefokt hebben een vleesbestemming. Net als bij kippen, gaat het om dieren die meer vlees aanzetten. Na 5 weken zijn ze slachtrijp. De actieve dieren worden in kooien met gazen vloeren of volle schuren gehouden. Circa een half miljoen kwartels worden voor de leg gehouden. Verreweg het grootste deel daarvan (90%) wordt in kooien gehouden. Na 6 maanden worden de uitgelegde kwartels geslacht. Kwartelvlees en –eieren gelden als een delicatesse die in de horeca worden geserveerd en met name met Pasen in de supermarkt te verkrijgen zijn.



CIWF merkt op dat er diervriendelijke kwartelboerderijen in Europa bestaan maar dat deze in de minderheid zijn. Er is geen keurmerk in Nederland voor kwartelproducten met hoger dierenwelzijn.

Speurwerk van Foodlog en navraag bij Ferry Leenstra (WUR) en Anevei leert dat Nederland vermoedelijk slechts één commerciële kwartelhouderij telt. De eieren zijn afkomstig van een Veluws bedrijf en worden gedistribueerd via eiergroothandel Eicom. Daarnaast zijn er eieren van kleinere, min of meer hobbymatige houders in de markt. Van een bij Utrecht op Hoge Weide gevestigde kwartelhouder zijn op zorgboerderijen geproduceerde scharrel kwarteleieren te verkrijgen die onder meer geleverd worden aan supermarktketen Marqt en De Lindenhoff bij Abcoude.

De Veluwse kwarteleieren vinden hun weg voornamelijk naar de betere Nederlandse horeca.

UPDATE 20/03/2018: Naar aanleiding van het bericht over de Franse kwarteleieren-uit-legbatterij is de voorlaatste alinea aangepast. De oorspronkelijke informatie was inmiddels achterhaald.
Dit artikel afdrukken