In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Walter Ansems van Cholfitty-kaas.
Wat is Cholfitty-kaas?
Walter Ansems: “Dat is een lekkere, volvette kaas, die van nature 30% meer Linolzuur en 30% meer gezonde Omega-3 vetzuren bevat dan vergelijkbare kaassoorten. Cholfitty bevat 160 microgram Vitamine K2 per 100 gram. Vergelijkbare kaassoorten bevatten slechts 70 microgram van deze vitamine. Bovendien is het natrium/zoutgehalte in Cholfitty veel lager dan vergelijkbare kaassoorten. Cholfitty-kaas is er in 3 soorten; mild, vol en pittig. Volvet schrikt veel mensen af, want vet zou slecht zijn. Dat is een verkeerde benadering; in vet zit energie waar je goed op kunt leven.”
Het natriumgehalte van Cholfitty in vergelijking met andere populaire kaasmerken is te vinden in tabel 1. Cholfitty stelde ook de analyseresultaten van het vitamine K2 gehalte, de vetsamenstelling en de grondstofspecificatie beschikbaar.
Cholfitty-kaas is ontwikkeld om preventief flink bij te dragen aan een gezonde leefstijl“Cholfitty-kaas is ontwikkeld om preventief flink bij te dragen aan een gezonde leefstijl. De kaas draagt bij aan gezonde bloedsamenstelling op het gebied van gezonde vetzuren. Door het hoge gehalte aan vitamine K2 draagt deze bij aan gezonde bloedvaten waardoor die soepel blijven.”
Waar wordt deze kaas gemaakt?
“Op Kaasboerderij De Ruurhoeve maken we al 40 jaar kaas. We zijn bezig om de boerderij natuurinclusief in te richten, denk aan geen kunstmest meer op het land en minder bestrijdingsmiddelen voor gewassen. We hebben zo’n 70 walnootbomen aangeplant. De noten kunnen later in de kaas verwerkt worden. De koeien weiden onder de bomen, zodat ze uit de zon kunnen liggen en daarmee een beter leven hebben. De nieuw te bouwen stal wordt een potstal waar de koeien in het stro liggen. De stromest uit deze stal gaat de grond op een natuurlijke manier voeden, zodat het bodemleven op een natuurlijke manier zal herstellen.”
Tabel 1: Vergelijkingstabel natriumgehalte Cholfitty kaas ten opzichte van andere kaassoorten
Merk | Natrium (mg/100g kaas) | Vergeleken met Cholfitty | Bron |
---|---|---|---|
Cholfitty Kaas | 618 | 100% | LabECCA |
Kees Kaas extra gerijpt | 640 | 104% | Keesmakers.nl |
Maaslander Jong Belegen 48+ | 640 | 104% | E-mail Maaslander Consumentenservice |
Maaslander Belegen 48+ | 690 | 112% | E-mail Maaslander Consumentenservice |
Maaslander Belegen 30+ | 720 | 117% | E-mail Maaslander Consumentenservice |
Old Amsterdam | 791 | 128% | Goudse Kaasshop |
Goudse Kaas 48+ Jong Belegen | 830 | 134% | Calorielijst.nl |
Edammer Noord-West | 900 | 146% | Goudse Kaasshop |
“Nagenoeg alle melk van onze koeien gaat in de kaas. We maken veel verschillende soorten kaas, van jong tot oud en diverse kruiden- en bierkazen. Cholfitty-kaas is uniek. Voor deze kaas wordt al het voer onderzocht op de vetzuren Omega-6 en Omega-3, zodat de koeien vervolgens tot op 1% nauwkeurig – via een al 30 jaar oud volautomatisch voersysteem – het juiste mengsel te eten krijgen.”
We maken veel verschillende soorten kaas, van jong tot oud en diverse kruiden- en bierkazenWaarom heb je deze kaas ontwikkeld?
“Ongeveer een jaar na een heftig trekkerongeluk, nu 18 jaar geleden, ontmoette ik Dhr. John Verhiel van het Centrum voor Preventieve Geneeskunde. Dat gebeurde tijdens een seminar in Duitsland waar hij een lezing over gezonde voeding gaf. Zijn grootste wens was om ooit functional food te kunnen maken waarvan bekend is dat dit lekker en vooral gezond(er) zou moeten zijn. In die tijd stopte ik Vital-99 (een voedingssupplement in poedervorm) in de kaas om deze gezonder te maken. Gezien de daaraan verbonden hoge kosten was dat geen blijmaker.”
“We – John Verhiel en ik – wilden een bijdrage leveren aan de gezondheidsproblematiek rondom verhoogde cholesterolwaarden. We kwamen op het idee om meer Omega-6 en Omega-3 vetten op een natuurlijke manier, via de koe, in de kaas te krijgen. Dat is ons met vlag en wimpel gelukt!”
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en laat daar je stem achter.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind kaas super lekker! Om er een beetje bewust mee om te gaan kies ik vaak de kazen met een laag vetgehalte. In deze corona tijd bestel ik die liever online zodat ik niet naar de winkel hoef. Ik bestel vaak de magere kazen van Hoogendoornkaas.nl. Echt een aanrader!
Kaart het maar nogmaals aan: De 'French Paradox' - ondanks een vetrijk dieet, minder hart en vaataantastingen - wordt tegenwoordig verklaard door de Franse (schimmel)kaasjes (Franse schimmelkazen bevatten veel K - net als natto - dat ook effectief lijkt tegen Covid, samen met D).
In dit artikel wordt niet gerept over 'rauwmelks'. Terwijl dit zowel de smaak als de gezondheid mede bepaalt. De ene bacteriestam blijkt ook beter K te maken dan de andere. Kampioen in Nederland zou wel eens 'Limburgse kaas' kunnen zijn (afgeleide van Tilsit). Innovatie als er zo een bewezen goede ouderwetse alternatieven bestaan? Daarop voortborduren, mee experimenteren, zou ik zeggen, is innovatie.
@3: In Duitse kaas kun je weinig jodium verwachten. Dat is met kaas uit de kustgebieden hier anders. Het meeste bij kaas uit Noord Holland.
en als je het veel gezondere desembrood neemt.... zit daar geen jodium in
Jodium in zout is geen natuurlijk jodium (maar een chemisch olieproduct - anders van samenstelling)... natuurlijk jodium krijg je via zeevruchten/ groenten (zeekraal, lamsoor, algen, wier - een klein stuk wier door je soep dekt je dagelijkse jodiumbehoefte ruimschoots)....
of 'gewoon' door leven op Texel en lokale producten gebruiken... zoals de lekkerste Gouda (en melk) van Nederland van de Donatiusboerderij vlak achter de duinen.
Ω-6 is (in standaard kaas) inderdaad verwaarloosbaar, zeer verwaarloosbaar zelfs. Dat geldt ook voor Ω-3. Met 0,5 g per 100 g is het wel gebeurd. Mijn ‘waarschuwing’ dient daarom maar als niet geschreven te worden beschouwd.
Maar de de ‘borstklopperi’j met ‘de Som Ω-3 – vetzuren van Cholfitty kaas (2,30 = 55% meer dan in C1000 kaas) en de Som Ω-6 – vetzuren (1,20 = 200% meer dan in C1000 kaas) slaat dan in dit verband kant noch wal.
30% meer linolzuur (omega-6) en 30% meer omega-3 (gaat het om alfa-linoleenzuur of de zogenaamde visvetzuren EPA en DHA?) klinkt heel wat. Maar in kaas zit maar heel weinig omega 6 en omega 3. Dan is 30% meer nog steeds heel weinig en dat zie je ook in de analyses.
Gezonde leefstijl? 30 % meer linolzuur in een etenswereld die ervan vergeven is draagt bij aan nog méér ontstekingen.