Uit alle aanmeldingen heeft de vakjury de genomineerden geselecteerd. Vanaf 1 december kunnen consumenten hun favorieten kiezen.

Wat is Cholfitty-kaas?
Walter Ansems: “Dat is een lekkere, volvette kaas, die van nature 30% meer Linolzuur en 30% meer gezonde Omega-3 vetzuren bevat dan vergelijkbare kaassoorten. Cholfitty bevat 160 microgram Vitamine K2 per 100 gram. Vergelijkbare kaassoorten bevatten slechts 70 microgram van deze vitamine. Bovendien is het natrium/zoutgehalte in Cholfitty veel lager dan vergelijkbare kaassoorten. Cholfitty-kaas is er in 3 soorten; mild, vol en pittig. Volvet schrikt veel mensen af, want vet zou slecht zijn. Dat is een verkeerde benadering; in vet zit energie waar je goed op kunt leven.”
Het natriumgehalte van Cholfitty in vergelijking met andere populaire kaasmerken is te vinden in tabel 1. Cholfitty stelde ook de analyseresultaten van het vitamine K2 gehalte, de vetsamenstelling en de grondstofspecificatie beschikbaar.

Cholfitty-kaas is ontwikkeld om preventief flink bij te dragen aan een gezonde leefstijl
“Cholfitty-kaas is ontwikkeld om preventief flink bij te dragen aan een gezonde leefstijl. De kaas draagt bij aan gezonde bloedsamenstelling op het gebied van gezonde vetzuren. Door het hoge gehalte aan vitamine K2 draagt deze bij aan gezonde bloedvaten waardoor die soepel blijven.”

Waar wordt deze kaas gemaakt?
“Op Kaasboerderij De Ruurhoeve maken we al 40 jaar kaas. We zijn bezig om de boerderij natuurinclusief in te richten, denk aan geen kunstmest meer op het land en minder bestrijdingsmiddelen voor gewassen. We hebben zo’n 70 walnootbomen aangeplant. De noten kunnen later in de kaas verwerkt worden. De koeien weiden onder de bomen, zodat ze uit de zon kunnen liggen en daarmee een beter leven hebben. De nieuw te bouwen stal wordt een potstal waar de koeien in het stro liggen. De stromest uit deze stal gaat de grond op een natuurlijke manier voeden, zodat het bodemleven op een natuurlijke manier zal herstellen.”

Tabel 1: Vergelijkingstabel natriumgehalte Cholfitty kaas ten opzichte van andere kaassoorten
MerkNatrium (mg/100g kaas)Vergeleken met CholfittyBron
Cholfitty Kaas 618 100% LabECCA
Kees Kaas extra gerijpt 640 104% Keesmakers.nl
Maaslander Jong Belegen 48+ 640 104% E-mail Maaslander Consumentenservice
Maaslander Belegen 48+ 690 112% E-mail Maaslander Consumentenservice
Maaslander Belegen 30+ 720 117% E-mail Maaslander Consumentenservice
Old Amsterdam 791 128% Goudse Kaasshop
Goudse Kaas 48+ Jong Belegen 830 134% Calorielijst.nl
Edammer Noord-West 900 146% Goudse Kaasshop

“Nagenoeg alle melk van onze koeien gaat in de kaas. We maken veel verschillende soorten kaas, van jong tot oud en diverse kruiden- en bierkazen. Cholfitty-kaas is uniek. Voor deze kaas wordt al het voer onderzocht op de vetzuren Omega-6 en Omega-3, zodat de koeien vervolgens tot op 1% nauwkeurig – via een al 30 jaar oud volautomatisch voersysteem – het juiste mengsel te eten krijgen.”


We maken veel verschillende soorten kaas, van jong tot oud en diverse kruiden- en bierkazen
Waarom heb je deze kaas ontwikkeld?
“Ongeveer een jaar na een heftig trekkerongeluk, nu 18 jaar geleden, ontmoette ik Dhr. John Verhiel van het Centrum voor Preventieve Geneeskunde. Dat gebeurde tijdens een seminar in Duitsland waar hij een lezing over gezonde voeding gaf. Zijn grootste wens was om ooit functional food te kunnen maken waarvan bekend is dat dit lekker en vooral gezond(er) zou moeten zijn. In die tijd stopte ik Vital-99 (een voedingssupplement in poedervorm) in de kaas om deze gezonder te maken. Gezien de daaraan verbonden hoge kosten was dat geen blijmaker.”

“We – John Verhiel en ik – wilden een bijdrage leveren aan de gezondheidsproblematiek rondom verhoogde cholesterolwaarden. We kwamen op het idee om meer Omega-6 en Omega-3 vetten op een natuurlijke manier, via de koe, in de kaas te krijgen. Dat is ons met vlag en wimpel gelukt!”

Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en laat daar je stem achter.
Dit artikel afdrukken