"Melkveehouderij blijft zeer rendabel door de subsidie op ruwvoerteelt. Nieuwbouw is binnen drie jaar terugverdiend. Daarom groeien de integratoren die alles van grond tot winkelschap in eigen hand hebben heel hard in aantallen koeien", zegt Caroline Li, directeur van de Chinese Goke Group. Li sprak tijdens een congres van de Universiteit van Aarhus.
Nederlandse en Nieuw-Zeelandse melkveehouders vinden op dit moment nog een belangrijke afzetmarkt in China. Met name de poedermelkmarkt is nu booming business. In aanloop naar 2020 zal dat dus mogelijk veranderen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
waar moet het gras en ruwvoer vandaan komen voor die gigabedrijven, daar is toch helemaal geen ruimte voor? koeien hebben of regenrijke weides (waar ergens in china?), of geirrigeerde alfalfa/snijmais nodig (Italie, Californie), er is wel water natuurlijk in de ondergrond maar na gebruik voor graan en ander mensenvoedsel, zal er zoveel niet meer overschieten voor de dorstige alfalfa en al die mais.
De huidige Nederlandse melkveehouder moet dus tegen die tijd (a) meer robots hebben, (2) 1000 koeien hebben. Kostenniveau's zijn immers snel 10x hoger hier in Nederland.