Het aantal Chinese kinderen met overgewicht of obesitas steeg van 1 op de 20 (5,3%) in 1995 naar 1 op de 5 (20,5%) in 2014. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Uit het onderzoek blijkt dat de snelle economische groei van China gepaard ging met een afname van de groei van kinderen, zowel in gewicht als in lengte. Tegelijkertijd verviervoudigde het aantal kinderen met overgewicht en obesitas, schrijft CNN.

De stijgende inkomens leidden tot meer voedselaankopen en door de verstedelijking kregen meer gezinnen toegang tot betere gezondheidszorg en onderwijs. Ook gingen Chinese kinderen meer junkfood eten en minder bewegen.

De toename in overgewicht en obesitas is volgens Bai Li, onderzoeker aan de universiteit van Birmingham, ook te wijten aan de achterblijvende perceptie van wat gezond eten is. Vooral oudere Chinezen denken dat dik zijn goed is, omdat zij opgroeiden met voedselschaarste.

China zal snel (marketing-)maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de kinderen volwassen worden met overgewicht of obesitas met alle gevolgen voor de economie en volksgezondheid van dien. Het land moet zich bovendien opmaken voor een flink krimpende bevolking.
CNN - One in five Chinese children is overweight or obese, study reveals
  • Deel
Druk af