China kan niet zomaar in het gat stappen dat de Russische importstop op westerse agrarische producten slaat in de aanvoer van vis, groenten en fruit. Twee problemen staan in de weg.

Logistiek
"Het draait allemaal om de logistiek. Het is onmogelijk vis uit het verre oosten door deze nauwe transportcorridors te vervoeren zonder aanzienlijke kosten en verliezen. Chinese groenten zijn goedkoop, zij nemen een groot deel van het volume in beslag. De capaciteit van de Trans-Siberische spoorlijn is onvoldoende. En je kunt zulke hoeveelheden niet in vrachtwagens vervoeren", zegt Mikhail Anshakov, hoofd van de Russische Consumer Rights Protection Society op RiaNovosti. Chinese producten zullen alleen het verre oosten van Rusland kunnen bedienen.

Voedselveiligheid
Maar er is nog een ander probleem met Chinese producten, vooral groenten en fruit. "Onze laboratoriumexperts zijn gefocused op de Europese standaarden. In China gebruiken ze hele andere pesticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen. We beschikken niet over de methoden om die op te sporen. We kunnen de kwaliteit van Chinese producten niet vaststellen. Dat is een zware last voor onze voedselautoriteiten. Ze zullen er gewoon niet mee om kunnen gaan", voegde Anshakov toe.

China: vervuilde landbouwgronden
Sinds begin dit jaar geeft China openlijk toe dat het problemen heeft met bodem- en watervervuiling. Meer dan 3 miljoen hectare landbouwgrond is té zwaar vervuild om er nog gewassen te kunnen verbouwen, erkent de overheid in 'document nummer één' van dit jaar, het beleidsdocument waarin dit jaar voedselzekerheid bovenaan staat. Dat neemt niet weg dat China zich al snel na de afkondiging van de Russische voedselban meldde als alternatieve leverancier voor groenten en fruit. Maar daar hebben de Russen blijkbaar de nodige kanttekeningen bij.
Zou die boot met 'onze' peren die sinds kort naar China mogen, nu weer rechtsomkeert moeten maken? Als de Chinese immers niet naar Rusland gaan, heeft de reis van de onze - die oorspronkelijk naar Rusland gingen - naar China niet zoveel zin.

Fotocredits: groentenstalletje in Beijing, Dmitry P
Dit artikel afdrukken