Fruit buns, Cinnamon buns, hot cross buns, saffron buns, sticky bun of been bun. Het zijn allemaal namen van broodjes waar je weinig verbeeldingskracht voor nodig hebt. Zijn het niet de
ingrediënten, dan is het wel de populariteit van het broodje waardoor je meteen weet waar je mee te maken hebt. Chelsea buns hebben die eigenschap niet maar zijn desalniettemin wereldwijd bekend, in Engelstalige landen dan. In Engeland is er in ieder geval geen supermarkt die ze niet verkoopt.

In een nostalgisch verleden werden de buns verkocht in The Chelsea Bun House. Geliefd en geroemd door de royal family ten tijden van King George II en later zijn zoon King George III. Het was in die tijd dat het Chelsea Bun House beroemd was om zijn Hot Cross buns die uitsluitend op Goede Vrijdag werden verkocht. Op de beste Goede Vrijdag schijnt de winkel een klantenrij van maar liefst 50.000 mensen te hebben gehad. De bakkerij zelf moet immens geweest zijn, of een ontzettend goede logistiek. Hoe anders zou je in die tijd zo’n getal aan broodjes kunnen produceren in zo’n kort tijdsbestek. Overigens was dat ook meteen het laatste jaar. Mrs. Hand en haar man ‘Captain Buns’ wilden de overlast voor de buurt beperken en hielden het de daar opeenvolgende jaren bij de Chelsea buns.

Chelsea buns
Recept voor 12 - 16 broodjes

Ingrediënten Broodjes
• 575 g bloem
• snufje zout
• 75 gram (plantaardige) boter
• 1 el suiker
• 25 gram verse gist
• 150 ml lauwe (rijst) melk
• 3 geklopte eieren

Ingrediënten vulling
• 75 gram (plantaardige) boter (kamertemp.)
• 150 gram suiker (evt. voor de helft of geheel te vervangen door bruine basterdsuiker)
• 100 gram rozijnen
• 1 el mixed spice

Glazuur/suikersiroop
• 100 gram suiker
• 3 á 4 el water

Bereiding
Verwarm een grote kom door deze even in een met heet water gevulde gootsteen te leggen. Droog de kom daarna weer goed af. Zeef de bloem met het zout boven de kom en wrijf er de helft van de boter goed doorheen. Maak vervolgens een kuil in de bloem.
Roer in een tweede kom de gist met 1 eetlepel suiker goed door elkaar en voeg er de lauwe melk en eieren al roerend aan toe.
Meng de melk daarna door de bloem en vorm tot een deeg. Kneed het deeg op een bebloemd werkblad tot een soepel deeg en plaats dan terug in de kom. Dek de kom af met plastic folie en zet op een warme plaats weg tot het deeg is verdubbeld (ong. 2 uur).
Kneed het deeg lichtjes op een werkblad bestrooid met bloem en rol uit tot een rechthoek van 1 á 1,5 cm dik. Besmeer met de boter en bestrooi met de helft van de suiker. Vouw het deeg dubbel en rol opnieuw uit tot een lap van dezelfde dikte. Bestrooi met de rest van de suiker, de rozijnen en de specerijen en rol de lap deeg op aan de lange kant op zoals een jamrol.
Snijd de rol in plakken van ongeveer 4 cm dik en leg dicht bij elkaar op een ingevet bakblik. Zet de oven aan op 200 °C en dek het deeg opnieuw af. Zet het bakblik ongeveer 20 minuten weg op een warme plaats. Daarna zouden de broodjes elkaar moeten raken.
Bak de broodjes 25 á 30 minuten op 200 °C.

Maak het glazuur zodra de broodjes gaar zijn. Breng hiervoor de suiker met het water aan de kook en beschenk dan de warme broodjes met de suikersiroop.

chelsea buns op hun kop


P.S.: Houd de tijd en de broodjes goed in de gaten. Op het laatst gaan de broodjes heel snel, waardoor je het risico loopt net het toplaagje te verbranden. Moet je dat eraf snijden dan verliest het broodje zijn karakteristieke uiterlijk. Toch een beetje verbrand? Snijd het donkere deel er dan af en serveer ondersteboven zoals op de foto.

Bron: kleine aanpassing van het recept van Audry Ellis uit The Great Country Cookbook.

Je vindt meer van Hazel op haar blog Cookie Cottage.

Fotocredits: Hazel Hardijzer.
Dit artikel afdrukken