Samen zijn de zeven grootste Britse supermarktketens verantwoordelijk voor 59 miljard stuks wegwerpplastic per jaar. Een Brits huishouden brengt gemiddeld iedere week 38 plastic verpakkingen mee uit de supermarkt, 2.000 per jaar. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Environmental Investigation Agency (EIA) en Greenpeace UK.

Ondanks de forse plastic footprint heeft geen van de onderzochte supermarktketens, waaronder Tesco, Sainsbury's en Waitrose, specifieke doelstellingen om niet-recyclebaar plastic helemaal uit de schappen te weren. Marktleider Tesco produceert zo’n 261.200 ton wegwerpplastic per jaar, schrijft de Telegraph. Co-op is het verst met het gebruik van recyclebaar plastic: 79% van het plastic gebruikt voor de huismerken is recyclebaar. Bij de overige supermarkten is circa een derde van het plastic niet recyclebaar.

Consumenten protesteren tegen onnodige plastic voedselverpakkingen, maar zullen ze blijven . kopen zolang de levensmiddelenindustrie en detailhandel die produceren en gebruiken. Op de Greenpeace-website kunnen Nederlandse consumenten een petitie tekenen om wegwerpplastic in Nederlandse supermarkten uit te bannen.
Telegraph - Supermarkets flood Britain with 59 billion pieces of plastic each year
  • Deel
Druk af