2018 was een ongekend champagnejaar met een recordoogst van uitmuntende kwaliteit. Toch maakt het Franse champagnecomité zich zorgen, want het aantal verkochte flessen blijft achter.

In 2018 steeg de omzet van de champagneverkoop wereldwijd naar een recordhoogte van €4,9 miljard. Dat is het resultaat van prijsstijgingen. Het aantal verkochte flessen daalde met 1,8% naar 302 miljoen. Dat meldt het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC).

Het champagnecomité maakt zich zorgen over deze volumedaling. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn samen goed voor 60% van de totale verkoop. Juist in deze landen daalde het verhandelde volume met 4% en liep de omzet met 2% terug. “Het verontrustende is dat die terugval niet wordt gecompenseerd door hogere verkopen buiten de Europese Unie”, zegt Jean-Marie Barillere, voorzitter van het CIVC, aan Reuters.

Barillere zoekt de oorzaak van de omzetdaling in Frankrijk bij de gele hesjes. Hierdoor brachten minder toeristen een bezoek aan Parijs en daalde het Franse consumentenvertrouwen. De daling in het VK schrijft Barillere toe aan de onzekerheid door de aanstaande Brexit.
Reuters - Brexit, yellow vests take fizz out of champagne sales
  • Deel
Druk af