Er zijn weinig overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU. Dat meldt de NVWA op basis van steekproeven over het gehele jaar 2018.

Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten van buiten de EU, met name uit Turkije, Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Kenia. De NVWA controleert risicoproducten uit deze landen extra vaak bij import.

Voor een aantal producten en landen gold de afgelopen jaren binnen heel Europa een verscherpt import-controle regime. Dat blijkt effect te hebben. Onder meer druiven uit Peru en aubergines uit Thailand blijken steeds vaker aan de eisen te voldoen. Boontjes uit Kenia deden het ook een tijdje goed maar zijn in 2019 weer onder het verscherpte importcontrole-regime gebracht. Extra controles moeten de producenten weer betrouwbaarder maken.

Update 9 december 8:30 uur

Trouw ziet wel problemen waar de NVWA en andere autoriteiten die niet zien.

In 2017 joeg de krant zijn lezers schrik aan met cijfers waaruit zou moeten blijken dat individuele producten 'gifcocktails' kunnen bevatten. Later werd vanuit de autoriteiten en industrie duidelijk gemaakt dat de controverse draait om van de gebruikelijke manier van risico's beoordelen afwijkende interpretaties van cijfers.

Blendle prijst het jongste Trouw-artikel in de titelregel van zijn dagelijkse mailing vanmorgen aan met de volgende woorden: "Groenten en fruit gezond? Na dit artikel denk je daar wel anders over". Zo'n kop werkt weinig bevorderlijk voor de zo gewenste verhoging van de consumptie van groente en fruit en zal vermoedelijk weer aanleiding geven tot lange controverses.

De zorgen van Trouw sluiten aan bij die van de Europese organisatie PAN-Europe die vanmorgen een rapport publiceerde over de toelating van ongeteste gifstoffen.
NVWA - NVWA: weinig resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit uit Nederland en de EU
  • Deel
Druk af