Het Europees Parlement heeft gistermiddag het voorstel van de Europese Commissie verworpen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen 2030 te halveren. Dit voorstel maakte deel uit van de duurzame Green Deal van de Europese Commissie. De Commissie beoogde het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen om mogelijke gezondheidsrisico's, waaronder kanker en de ziekte van Parkinson, en het verlies van biodiversiteit (met name insecten) tegen te gaan.

Er ontstond een politieke strijd over dit plan. Linkse partijen wilden striktere regelgeving, terwijl rechtse partijen het wilden afzwakken. De EVP, het Europese CDA, is de grootste fractie in het Europees Parlement en pleitte voor minder strenge regels in het belang van boeren. Uiteindelijk werd het voorstel zo gewijzigd dat het niet langer de steun kreeg van groene partijen.

De Groenen in het Europees Parlement noemen de afwijzing een grote teleurstelling voor het milieu. De EVP-fractie is tevreden met de afwijzing van het voorstel omdat ze het als overdreven beschouwt. De Duitse Europarlementariër Peter Liese, onderhandelaar namens de EVP, vond het voorstel nutteloos en riep op tot een nieuw, "verstandig" plan na de Europese verkiezingen in juni.
  • Deel
Druk af