Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Bonen zijn armeluiskost, vertelde Kleyn eerder op de avond. Ze zijn gezond maar omdat ze goedkoop zijn, zijn ze niet chique. Niettemin vindt hij ze 'gewoon lekker' en daar schaamt hij zich niet voor. Hij vergeleek de smaak met die van voeten in het zandstrand waar het water omheen spoelt. Het 'gruizige' mondgevoel staat hem zo aan. Om ze lekker te maken hoort er echter een forse plens vet bij. Gruizigheid en vet, dat maakt pret. Dat leerde hij lang geleden in Italie. Bonen begiet je met een forse scheut goede olijfolie. Dan pas worden ze lekker. Met ganzenvet of reuzel mag ook, maar dat mocht gisteravond niet wat er zat een ideologisch tintje in de avond. Bonen zijn nl. uitstekende vleesvervangers. We eten ze om die reden al sinds de oudheid en nog langer, betoogde Lizet Kruyff tijdens haar bonenpreek. "Ze horen bij ons", zei ze. Mensen die geen vlees hebben, aten ze altijd al. Het klonk als een impliciete kritiek op de breed gehoorde roep om 100% plantaardige vleesvervangers, waarvoor de grondstoffen uit verre Zuideljke landen worden gehaald of waarvoor de gewassen hier opnieuw moeten worden ontwikkeld. Bonen komen van hier. De beste veredelaars in de wereld bevinden zich van oudsher in Nederland.

Kruyff, Kleyn en Yneke Vocking lanceerden de website bruinebonenbende.nl. Vocking zegde toe op deze site voor de duur van de Estafette op deze site regelmatig met bonenweetjes te zullen komen. Vleesvervangers kunnen een tijdje aan de kant. Het is tijd voor bonen.


#bonenestafette from Urgenda on Vimeo.

Dit artikel afdrukken