In de Ondertussen van dinsdag 14 april vallen mij deze berichten op:

- sporten in de 'anderhalvemetersamenleving', hoe doe je dat (Trouw)? Nederlanders zijn sinds het uitbreken van SARS-CoV-2 hun wekelijkse sportuurtje(s) kwijt. Groeps- en contactsporten zijn uit den boze en ook de plekken waar mensen samen kwamen om sporten zijn gesloten. We zijn massaal aangewezen op workouts thuis, wandelingen waarbij we de buren behendig ontwijken en misschien - indien je het aandurft - een rondje op de fiets. Is dit het begin van een nieuw sporttijdperk? Hoe gaan we tijdens/na SARS-CoV-2 groeps- en contactsporten organiseren? Zien we het Nederlands elftal al rondrennen in grote hoepels het aankomende WK? Ook de vertrouwende gymles op school zal er nooit meer hetzelfde uitzien.

- het mediterraan dieet bleek eerder al goed voor metabole processen in je lichaam, maar recent onderzoek toont aan dat het ook de cognitieve conditie van je hersenen verbetert (CNN). Twee dosis-response studies zouden bewijzen dat een mediterraan dieet beschermt tegen cognitieve achteruitgang zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Een mediterraan dieet bevat veel groenten, volle granen, vis en olijfolie, maar voornamelijk de consumptie van vette vis lijkt het grootste positieve effect te hebben op de cognitieve functies van je hersenen. Over 'het bewijs' dat het mediterrane dieet zo gezond zou zijn, zijn al vele discussies gevoerd omdat er geen echt bewijs. De jongste aflevering op Foodlog over die eindeloze discussie vind je hier: geen bewijs, wel 'het beste'.

- afgelopen dagen werden in Nederland elf zendmasten voor mobiele communicatie gesaboteerd. In het Verenigd Koninkrijk moesten 20 zendmasten eraan geloven (Guardian). De NCTV spreekt van “een zorgelijke ontwikkeling” (NRC). Vermoedelijk hebben de branden te maken met de introductie van 5G, de nieuwe generatie snel mobiel internet. Bij de zendmast in het Brabantse Liessel werd de tekst ‘Fuck 5G’ in graffiti op de meterkast gespoten. De brandjes kunnen een lokale uitval van het telecomnetwerk veroorzaken, waardoor hulpdiensten onbereikbaar zijn. “Het is totaal onverantwoord. De hele vitale infrastructuur wordt in gevaar gebracht, juist nu we deze zo hard nodig hebben”, waarschuwt Rob Bongenaar, directeur van Monet.

Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) toont aan dat varkens en kippen niet vatbaar zijn voor het virus SARS-CoV-2 (VILT). Via de neus van de dieren werd het virus toegediend om de natuurlijke infectieroute bij de mens via de neusholte na te bootsen. De eerste resultaten toonden aan dat vleermuizen en fretten vatbaar zijn voor SARS-CoV-2-infectie, maar varkens en kippen dus niet.
Begin dit jaar telde Nederland bijna 198 duizend stekkerauto`s, 43% meer dan het jaar eerder. In 2019 had 1,6% van alle personenauto’s in Nederland een stekker. In 2020 steeg hun aandeel naar 2.3% (CBS). LTO roept alle kinderen op om hun uitzicht met elkaar te delen via #watisjouwuitzicht. “Op deze manier brengen wij kinderen met elkaar in verbinding. Niet alleen leuk, maar ook nuttig. Door beelden uit de stad en van het platteland met elkaar te delen, leren kinderen erg veel van elkaar”, zegt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.
De coronacris laat de achilleshiel zien van ‘big pharma’ bedrijven. Het verdienmodel van de grote beursgenoteerde farmaceuten is niet meer gericht op het ontwikkelen van vaccins en medicijnen; alles draait om het monopoliseren van intellectueel eigendom en financiële constructies die een zo hoog mogelijke aandeelhouders waarde opleveren (NRC).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken