Havermelkproducent Oatly krijgt een kapitaalinjectie van $200 miljoen (zo’n €175 miljoen) van een groep investeerders. Niet de minsten: onder aanvoering van investeringsbank Blackstone Growth krijgen onder meer beroemdheden als Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z maar ook de Rabobank naar verluidt 10% van Oatly in handen. De investeerders willen een graantje meepikken van het succes van het Zweedse bedrijf.

Plantaardige zuivel, ook wel alt-milk genoemd, blijkt een groeimarkt die vooral gedreven wordt door de post-melkgeneratie: millennials en Generatie-Z. Vorig jaar ging de categorie zuivelvervangers binnen supermarkten al door de magische omzetgrens van €100 miljoen. Er gingen dat jaar zo’n 120 miljoen verpakkingen langs de kassa's, 11,4% meer dan in 2018.

Oatly ligt inmiddels in 20 landen in de schappen en is naar eigen zeggen na ontbijtgranenfabrikant Quaker de grootste haver-inkoper ter wereld. Het bedrijf zag de omzet in zeven jaar tijd vertienvoudigen naar $200 miljoen in 2019. Dit jaar wordt zelfs een omzetverdubbeling verwacht, mits de fabrieken het aankunnen. Vorig jaar opende de haverdrankproducent al een fabriek in Vlissingen. Met de verworven miljoenen wil het bedrijf nieuwe markten aanboren en fabrieken in Europa, de Verenigde Staten en Azië bouwen.

Met de nieuwe investering komt de waarde van Oatly uit op zo'n $2 miljard.
RTLnieuws - Sterren investeren miljoenen in plantaardige melkproducent Oatly
  • Deel
Druk af