Belgische voedingsbedrijven hebben hogere kosten en verdienen steeds minder, als gevolg van de stijgende voedingsprijsindex. Afgelopen jaar stegen de prijzen voor graan, zuivel, vlees en suiker op de inkoopmarkt met 39,7% (RetailDetail, 1.3). Ook de kosten van verpakkingen, transport en energie stegen. Belgische producenten zitten in een wurggreep en zien de schrijnende situatie voorlopig niet verbeteren.

Veel producenten kampen met bevoorradingsproblemen zoals tekorten of langere levertijden. Vooral aroma's, oliën, inuline, dextrose en verpakkingsmaterialen als karton, aluminium en kunststoffen zijn moeilijk verkrijgbaar (VILT, zie 1.1). Maar liefst 95% van de Belgische producenten moet leveranciers door schaarste meer betalen.

Tot overmaat van ramp bedingen afnemers, zoals retailers, ook nog eens lagere prijzen tijdens de coronacrisis, terwijl juist supermarkten recordomzetten draaiden. Doorberekenen van de hogere voedselprijzen lukt de producenten vaak niet, omdat ze gehouden zijn aan jaarcontracten met supermarkten. Uit een onderzoek van de federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, blijkt dat de helft van de voedingsbedrijven de prijsstijgingen helemaal niet kan doorberekenen.

"Het komt er nu op aan om een correcte prijs te betalen voor onze voeding en dranken, waarbij iedereen op een billijke wijze zijn boterham kan verdienen", zegt CEO Bart Buysse van Fevia. Duurder voedsel is voor voedselproducenten voordelig, maar kan tot ongewenste maatschappelijke gevolgen hebben zoals sociale onlusten, zei Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, op Boerenbusiness (1.2).

Voorlopig zullen in onze contreien sociale onlusten niet aan de orde zijn, aangezien supermarkten hun oren niet laten hangen naar de producenten. Volgens Buysse moeten voedingsbedrijven de horeca hogere prijzen vragen, ook al kan dat leiden tot een ongewenste situatie. "Van onze ketenpartners, en dan vooral de supermarkten, vragen we in deze uitzonderlijke omstandigheden daarom de nodige aandacht en flexibiliteit ten aanzien van hun leveranciers uit de voedingsindustrie", aldus het hoofd van Fevia.
Dit artikel afdrukken