imageMevrouw de minister, heeft u kennis genomen van het bericht in de Leeuwarder Courant dat een biologische broccolikwekerij damherten laat afschieten? Welke vraag vindt u dat we u hierover nu eens moeten stellen? U mag het zeggen.

MUNNEKEZIJL - Van de roedel damherten in de Kollumerwaard in het Lauwersmeergebied worden een paar bokken afgeschoten. De proefboerderij ondervindt zoveel schade van de dieren dat bedrijfsleider Philip Kramer bij de provincie Friesland een ontheffing heeft aangevraagd voor het doden van de herten.

Vorig jaar mei liep een van de damherten dagenlang rond met een rode lap aan zijn gewei. Dat incident leidde destijds tot veel opschudding. Onlangs schurkte een bok zo met zijn gewei tegen een stroomdraad rond de akkers, dat het dier vast kwam te zitten. Voor de proefboerderij betekende het een schadepost van enkele honderden euro's, vertelt Kramer.

De proefboerderij teelt biologische broccoli en penen. Het gewas is afgedekt met een vliesdoek, dat recent door de damherten is vernield. In dit geval kwamen de kosten op €2000.

Uit de laatste telling bleek dat op het terrein van de voormalige kruitfabriek en in het natuurgebied van Staatsbosbeheer twaalf damherten leven, waaronder vijf bokken. De herten hebben rond deze tijd van het jaar kalfjes, zodat de populatie inmiddels groter zal zijn. ,,Dan gaat het hard'', zegt Kramer. ,,De aanwas betekent dat ook de schade zal toenemen.''
Dit artikel afdrukken