De banaan is de meest geliefde fruitsoort in de Verenigde Staten. Amerikanen eten jaarlijks ongeveer 12 miljard bananen. Waarschijnlijk belanden hun 12 miljard schillen in de prullenbak, terwijl je ze eigenlijk gewoon kunt opeten.

In het Westen eet vrijwel niemand bananenschillen, terwijl ze een prima bron van belangrijke voedingsstoffen zijn.

Voedingswaarde
Bananenschillen bevatten vitamine B6, B12, magnesium en kalium, schrijft Treehugger. Daarnaast bevatten ze ook bioactieve stoffen zoals polyfenolen en carotenoïden. Dat zijn goede redenen om je schillen op te eten en ze niet weg te gooien. Een nadeel is wel dat de schillen vaak bitter smaken, maar met de juiste recepten kun je ervoor zorgen dat de bittere smaak verdwijnt.

Recepten
Yuka Yoneda van Inhabitat laat in een Youtubefilmpje verschillende recepten met bananenschillen zien zoals een appeltaartsmoothie met bananenschillen erin verwerkt, bananenschillen in augurkensap en gekonfijte bananenschillen. Yoneda verwerkt de schillen ook in stoofschotels, soepen, curry’s, chutney’s en jams.Tips
Ben je van plan om een aantal recepten met bananenschillen uit te proberen? Onthoud dit dan goed:
1. Hoe rijper de banaan, hoe dunner en zoeter de schil.
2. Was de schillen goed voordat je ze bereid
3. (Een belangrijke inperking van deze hippe armeluiskost:) eet liefst schillen van biologische bananen, aangezien gangbare bananen flink behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen.

Mocht je een keer bananenschillen willen proberen, dan kan dat ene keertje met een 'gewone' banaan vast geen kwaad. Persoonlijk zou ik er net zomin als Treehugger toch liever geen gewoonte van maken.
Nog iets: hoop niet teveel op B12, want dat kan alleen van micro-organismen komen die buiten op de schil van een banaan (of willekeurig welk ander fruit) voor kunnen komen.

Dit artikel afdrukken