Schoon, fris, helder, energiek, zoet en koel. Zo omschrijft het testpanel het bamboedrankje van Vincent Villanis in beveragedaily, het eerste drankje in Canada met bamboe als basisingrediënt.

Overleven in de jungle
Vijf jaar geleden begon Villanis een bamboeboerderij. Hij wilde graag een innovatief, duurzaam product op de markt brengen. Omdat de handel in de stelen zit, kwam hij al snel met bergen bamboeblaadjes te zitten waar hij niets mee kon.

Dat bracht hem op een idee. Als jongeman leerde Villanis op de Filipijnen hoe hij als soldaat in de jungle moest overleven. Een specifieke overlevingstip is hem altijd bijgebleven. Hij leerde zijn dorst te stillen met de scheuten van jonge bamboeplanten. Die kun je openen om er het water uit te drinken. Zo kwam hij op het idee van bamboewater als een nieuw en hip drankje.

Gezond en ecologisch verantwoord
Villanis vindt dat we bamboe miskennen. In de Chinese geneeskunde staat bamboe bekend om zijn antioxidanten, silica (kiezelzuur), vezels en ontstekingsremmende werking. Daarnaast komt de plant in overvloed voor. Hij groeit in bijna alle landen ter wereld. Met 10 centimeter per dag is het ook nog eens een van snelst groeiende planten. Bamboe absorbeert CO2 en geeft 35 procent meer zuurstof af dan een even groot oppervlak met bomen. Het lijkt dus een ecologisch interessant en gezond product, maar doorgaans gooien de boeren de blaadjes weg. Daar wil Villanis verandering in brengen.Naast kokoswater in het schap
Waarschijnlijk is zijn bamboewater straks naast andere hippe natuurdrankjes als kokoswater en het nieuwe maple water in de Noord-Amerikaanse en Canadese supers te vinden. Hij is van plan het te zoeten, met rietsuiker. Dat is logisch, want ook riet is een bamboesoort.
Bamboo Beverages - Villanis' bedrijf - werkt samen met verschillende fabrieken en R&D bedrijven in Ontario om het product op de markt te krijgen. Alles is er klaar voor. Villanis moet nog wel 50.000 Canadese dollars binnenhalen - via kickstarter.

Fotocredits: ‘bamboo shoots’ dalvenjah
Dit artikel afdrukken