Amazon is in het Verenigd Koninkrijk officieel een supermarktketen geworden. Dat is nogal tegen de zin van de Amerikaanse techgigant zelf. De Britse mededingingsautoriteit CMA voegde het Amerikaanse platform toe aan de lijst met retailers die zich moeten houden aan ‘The Code’, een gedragscode voor de omgang met leveranciers. De beslissing moet een gelijk speelveld creëren tussen grote detaillisten.

De Groceries Supply Code of Practice moet voorkomen dat grote retailers hun leveranciers onder druk zetten. Het omvat regels rond het afsluiten en opzeggen van contracten voor retailers die een jaaromzet van meer dan £1 miljard uit de verkoop van levensmiddelen halen. Een onafhankelijke instantie bewaakt de naleving van de boodschappencode; leveranciers kunnen daar terecht met klachten over het gedrag van hun afnemers.

Concurrentiewaakhond CMA vindt dat Amazon een serieuze partij is geworden in de Britse levensmiddelensector. Sinds 2010 investeerde Amazon bijna £32 miljard in de Britse markt. De multinational levert boodschappen via zijn Amazon Fresh-service en exploiteert verschillende fysieke winkels. “Huishoudens in het hele Verenigd Koninkrijk maken steeds meer gebruik van Amazon om levensmiddelen en andere essentiële artikelen te kopen. Het besluit om Amazon aan te wijzen, helpt om een gelijk speelveld te garanderen voor levensmiddelenbedrijven te garanderen nu het koopgedrag van mensen verandert”, aldus Adam Land van CMA. “De regels betekenen dat duizenden bedrijven die aan Amazon kruidenierswaren leveren, beschermd zijn tegen mogelijke oneerlijke handelspraktijken”.

In eerste instantie verzette het multinationale virtuele winkelcentrum voor velerlei spullen zich tegen de toewijzing aan het naar eigen zeggen ‘huiveringwekkende precedent’, schrijft The Financial Times. Volgens Amazon zou de Britse foodafdeling geen miljard, maar minder dan honderd miljoen pond omzet draaien met slechts 7 winkels. Het bedrijf houdt zich liever aan zijn eigen regels, maar laat toch weten uit te kijken naar de samenwerking met de Britse instantie. “We zijn er trots op om met duizenden leveranciers samen te werken en een geweldige etalage te bieden voor hun producten in het VK en de rest van de wereld”, laat een woordvoerder weten aan de zakelijke krant.
  • Deel
Druk af