Verbaasd omdat het maar niet beter ging met hun aan coeliakie (glutenintolerantie) lijdende patiënten, ondanks een strikt glutenvrij dieet, gingen Australische medici op onderzoek uit. Ze onderzochten de gerechten van 127 willekeurig gekozen restaurants in Melbourne. In maar liefst 9% van de 158 als 'glutenvrij' geserveerde gerechten bleken aantoonbare hoeveelheden gluten aanwezig.
Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij de darmen gluten (een groep eiwitten) zien als indringers en aanvallen, met ernstige gezondheidseffecten tot gevolg. De enige remedie is een levenslang strikt glutenvrij dieet, ook als je uit eten gaat. In Australië blijkt bijscholing nodig over wat echt glutenvrij is en hoe je dat klaarmaakt. "Veel personeel dacht bijvoorbeeld dat spelt glutenvrij was, mogelijk omdat dit vaak wordt gepromoot als alternatief voor tarwe”, vertelt onderzoeker Jason Tye-Din. Maar 10% van de horecamedewerkers was op de hoogte van wat volgens de Food Standards Australia New Zealand glutenvrij is.
AFN - Nearly 10% of 'gluten-free' restaurant dishes contain gluten, Melbourne study finds | Australian Food News
Reageer
  • Deel
Druk af