Consumenten in de Australische deelstaat South Australia die in hun mango's fruitvlieglarven aantreffen, moeten de Fruit Fly Hotline bellen voor instructies en vooral niet met hun geïnfecteerde mango's terug naar de super gaan.

Biosecurity South Australia, onderdeel van de overheidsinstelling PIRSA, haalt alle mango's van een niet bij naam genoemde leverancier terug. Biosecurity SA is onder meer verantwoordelijk voor risicobeheersing van ongedierte en plagen en ziekten bij gewassen en heeft, na de ontdekking van fruitvlieglarven door een consument, de National Fruit Fly Code of Conduct ingeroepen. Volgens de autoriteit is er geen sprake van een uitbraak van fruitvliegjes.

Waarom deze stringente maatregelen, vraag je je misschien af? South Australia blijkt de enige fruitvliegvrije staat op het Australische vasteland te zijn. Die status wil de deelstaat graag behouden: in 2016-2017 bedroeg de geschatte waarde van tuinbouwproducten uit deze staat die kwetsbaar zijn voor fruitvliegbesmetting 1,25 miljard Australische dollar, ruim €812 miljoen.
Dit artikel afdrukken