Omdat suiker de wereld uit moet volgens Yvonne van Sluis en Margret Ploum, moet iedereen aan de aspartaam. Dat vindt hun Voedingscentrum, want er is geen andere reden te bedenken waarom het VC gisteren een bericht de wereld in slingerde dat aspartaam geheel veilig is. Er is geen sprake van nieuw onderzoek of nieuwe informatie, het Voedingscentrum voelt gewoon de behoefte om nog maar eens te zeggen dat het spul, ondanks alles wat er op internet wordt beweerd, geen gevaar oplevert. Het bewijs: het heeft een e-nummer!
Leuk om nog even te memoreren hoe het zit met die e-nummers. Additieven waarvan wordt aangenomen dat ze in de aangegeven hoeveelheden veilig zijn, krijgen een e-nummer en zijn daarmee automatisch toegelaten in voedingsproducten. De filosofie achter de lijst is immers dat alle additieven verboden zijn, tenzij ze op de lijst staan. De lijst is overigens in het verleden al meermaals herzien op basis van nieuw onderzoek. Tot zo ver het "bewijs".
Vooral met zoetstoffen zit het raar in elkaar. Zo is in Europa cyclamaat nog steeds toegelaten, hoewel deze stof in de VS al geruime tijd verboden is. Stevia daarentegen is zowel in Europa als in de VS verboden en in o.a. Japan toegestaan, waar het al tientallen jaren de caloriearme zoetstof nummer één is.
Aspartaam is een uitvinding van Searle, een bedrijf dat later werd overgenomen door Monsanto. Het is in de VS zestien jaar lang verboden geweest als toevoeging aan voedingsmiddelen, onder meer omdat het epileptische aanvallen en hersentumoren veroorzaakte bij proefdieren. Dat veranderde pas toen toenmalig president Reagan, een persoonlijke vriend van Searle, de commissaris van de Food and Drug Administration verving door Arthur Hull Hayes. Deze legde een advies van zijn eigen commissie opzij en verklaarde aspartaam veilig. Na deze goedkeuring verliet Hull Hayes de FDA weer om te gaan werken voor het PR-bedrijf van Searle. De informatie die door de FDA wordt bijgehouden, is publiek en kan dus onder de Freedom of Information Act worden opgevraagd. Uit de opgevraagde documenten bleek dat er liefst 92 contra-indicaties zijn voor aspartaamgebruik.
Aspartaam is gepatenteerd: aan het gebruik wordt geld verdiend. Het in Japan gangbare stevia is een ongewijzigd natuurproduct, waaraan door niemand iets verdiend wordt, behalve door degene die het oogst en verwerkt. Over aspartaam is intensief gelobbyed door instanties die in de goedkeuring van het goedje gigantische financiële belangen hebben. Dat maakt het erg moeilijk om informatie van desinformatie te scheiden.
Ik ga hier dan ook niet keihard roepen dat aspartaam onveilig is. Maar evenmin zie ik in de beschikbare gegevens aanleiding voor de stelligheid waarmee het Voedingscentrum ("eerlijk over eten") ons nu vertelt dat er geen enkele reden is om aan aspartaam te twijfelen. Het Voedingscentrum laat zich met deze move (waarvan niet duidelijk wordt gemaakt door wat of wie ze is geïnitieerd) opnieuw kennen als een instantie die opzichtig uit de hand eet van de voedingsgiganten met hun commerciële belangen. Een reden te meer voor de overheid om daar maar eens goed in te duiken.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het Voedingscentrum adviseert het project "Ik eet Beter". Aanstaand donderdag 19 april krijgen honderdduizenden scholieren in Nederland een zogenaamd gezonde lunch. gesponsord door de Albert Heijn, zit er ook drinkyoghurt in met Aspartaam. wat is er aan de hand met het Voedingscentrum, om onze kinderen Aspartaam te adviseren? wat is er mis met suiker? Zullen we eerst maar eens onderzoeken wat d e lange termijn effecten zijn van dergelijke chemische toevoegingen?
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden
die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-stoffen die zonder
enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt
alle tot nu toe bekende E-stoffen en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse
markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij
onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.
Wacht, ik geef u een voorbeeld:
Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling, het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de consument dom gehouden wordt! De volgende stoffen zaten in de kauwgom:
Sorbitol
Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de huid.
Aspartaam
Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u alvast een heel stuk verder.
Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter
zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en
verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal
bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging,hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en
huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten. Miljoenen mensen die slachtoffer zijn van aspartaam, laten zich jarenlang behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.
Plotselingen hartstilstand? Voetballers die dood neervallen tijdens de wedstrijd. Komt dat bekend voor?
Acesulfaam
Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes,
industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd
wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut
te vermijden!
Mannitol
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.
Xilitol
Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling), nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen,diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!
E171
Titanium dioxide. Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.
E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.
E903
Carnaubawas onschuldig
We hebben het hier over een onschuldig pakje kauwgom. Ik koop ze per tien en u heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas? En hoe zit het dan met aspartaam in babyvoeding en in light-producten. Nou, maak uw borst maar nat!
Vanaf eind september is de gifgids "Wat zit er in uw eten?" ISBN 97.89.0777.88.288 verkrijgbaar. Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet
dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra
men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op ww.bouillonmagazine.nl/e-gids.php
U kunt het boekje bestellen bij de redactie van bouillon.
Redactieadres: Iepenlaan 55, 3723XE Bilthoven, 030 2280315, www.bouillonmagazine.nl, .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken), KvK 30184060, BTW
678139025501
Met vriendelijke groet
Redactie bouillon!
Anka Jansen
Een product met onverteerbaar vet (olestra), niet verteerbare vezels en kunstmatige zoetstoffen. Geen calorische waarde maar wel wat vitamientjes die je toevoegt. Zelf al zou je het smakelijk krijgen, dan ontstaat er toch een hongerimpuls door energiegebrek denk ik.
Ik heb wel eens een presentatie gezien over dikkerds met een maagverkleining. Sommigen slaagden er alsnog in zwaarder te worden. Hoe? Door het type voedsel dat ze aten aan te passen naar milkshakes en andere vet, zoet en vloeibaar spul. De drang tot veelvraat is soms blijkbaar erg sterk.
@Jurgen,
Dat moedermelk zoet is, zal vooral met de energiewaarde te maken hebben. De zuigeling is van nature op zoet gesteld en drinkt dus met volle teugen en krijgt genoeg energie.
Wat ik me afvraag is of je het lichaam echt kunt foppen met zoet maar niet energierijk voedsel. Als je alleen maar zoet eten zou eten dat laag-Kcal is, zou het lichaam dan niet op een gegeven moment de zoet-liefde overboord zetten (en zich op vet storten)?
Moedermelk is zoet, we leren het dus allemaal kennen. "Natuurvolken" getroosten zich juist veel moeite om zoet spul te bemachtigen, honing zoete mieren bij de Aboriginals etc. De drang naar zoet is dus zeker overal aanwezig.
De relatieve zoetheid van het eten lijkt me wel cultuurgebonden. Maar de vraag is of je onze verzoete smaak kunt veranderen en daar ben ik dus heel sceptisch over omdat het indruist tegen onze oerdrang.