De luchtkwaliteit van Antwerpen zou zo slecht zijn, dat zelfs een gezonde stadsloop geen goed idee is. Deelnemers zouden beter thuis kunnen blijven. Dat zei columnist Filip Joos in De Morgen. Reden? Het fijnstof in de stad. Hij verwees naar een dokter die het allemaal wel zou kunnen uitrekenen. Die reageerde vandaag in de krant.

Joos schreef:

Wij gezonde lopers waren beter gewoon thuis gebleven. In plaats van onze longen twaalf kilometer lang te openen voor een resem toxische stoffen. Als u me niet gelooft, dokter Chris Goossens kan uitrekenen hoeveel ik mijn dood daarmee dichterbij bracht"

Vandaag reageert Goossens. Hij zegt volgens de krant:

dat wie in de driehoek Antwerpen, Brussel, Gent woont gemiddeld 1,3 jaar korter leeft. "Alleen maar door de slechte luchtkwaliteit", zegt hij. Voor sporters zijn de gevolgen nog kwalijker. "Lopers ademen dubbel zoveel zuurstof in als wandelaars. Dat zorgt dat ze meer slechte fijnstofdeeltjes binnenkrijgen. In een land als België waar, zeker in de grootsteden, de luchtkwaliteit slecht en de fijnstof-concentratie hoog is, is dat nefast", vertelt de gerenommeerde sportarts. Ook zijn collega Christophe Depamelaere onderschrijft de stelling van Joos: "Iemand die een stedenloop loopt zoals de 10 Miles doet daarmee meer kwaad dan goed aan zijn gezondheid".
Dit artikel afdrukken