Minder en gezonder eten, genoeg slapen en bewegen; we weten eigenlijk prima hoe een gezonde leefstijl eruit ziet. Bovendien ontdekken wetenschappers gaandeweg dat die leefstijl bepalend is voor chronische ziekten en overgewicht.

De media, en ook Foodlog, staan bol van de eet- en beweegtips en -trucs om er iets tegen te doen. Maar heb je je wel eens gerealiseerd dat behalve je leef- en eetstijl ook je woonstijl een gezond leven in de weg kan zitten?

Time brengt tiental tips om je huis niet tegen je gezondheid te laten werken. Kijk maar eens of je de valkuilen herkent.

1. Kasten vol lege calorieën
Weten dat er lekkere dingen in huis zijn, of dat nou ijs, koekjes, snoep of chips zijn, maakt het moeilijker je aan een gezond eetpatroon te houden. Vooral vanaf 3 uur 's middags tot je naar bed gaat, ben je geneigd toe te geven aan een hunkering naar iets lekkers, blijkt uit onderzoek. Gaat het te ver om alle ongezonde snoep en snacks buiten de deur te houden, maak dan van de nood een deugd en verpak een familieverpakking in porties van bijvoorbeeld 150 calorieën. Dat kan nét voor het drempeltje zorgen dat je helpt overeten ('de hele zak leeg') te voorkomen.

2. Licht in de slaapkamer
Teveel licht verstoort de aanmaak van het belangrijkste slaaphormoon, melatonine. Dat betekent dat we minder diep slapen, terwijl de diepe slaap een rol speelt in de processen die ons gewicht reguleren. Zorg dus dat er zo min mogelijk licht in je slaapkamer komt. Lichtdichte gordijnen tegen straatverlichting, geen nachtlampje en al helemaal niet de televisie aan als je naar bed gaat, kunnen je ongemerkt een handje helpen bij het bereiken van je afvaldoelen.

3. Elektronica in de slaapkamer
Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen kinderen die een televisie of computer in hun slaapkamer hebben staan, een ongezondere leefstijl en onvoldoende slaap. Uit onderzoek bleek dat kinderen met 1 'scherm' in hun slaapkamer 1,47 keer zoveel kans op overgewicht hebben als kinderen zonder. Was er sprake van 3 elektronische gadgets dan liep dat zelfs op tot 2,57 zoveel kans. Hou die tablet en smartphone dus ook maar liever uit de slaapkamer.

4. Grote borden met de verkeerde kleur
Hoeveel je eet, wordt beïnvloed door de afmeting van je bord of kom. Eenzelfde hoeveelheid eten lijkt op een groot bord nu eenmaal minder groot dan op een klein, en dus scheppen we meer op en eten we ook meer dan bij een klein bord. Probeer ook een kleurcontrast te creëren tussen het eten op je bord en het serviesgoed. Als bord en gerecht dezelfde kleur hebben, scheppen we ook meer op, toonde een onderzoek onlangs aan.

5. Verstopt fruit
Als gezond eten uit het zicht is opgeborgen, eet je het minder. Veel mensen bewaren hun fruit in de koelkast, waarmee ze het onnodig moeilijk maken gezond te snacken. Het meeste fruit, en ook bijvoorbeeld snoeptomaatjes, hoort helemaal niet in de koelkast. Bovendien zorgt een gevulde fruitschaal voor een kleurrijke aankleding van je keuken. Om het gemakkelijker te maken een gezonde snack te pakken, kun je groenten als wortel en komkommer in plakjes gesneden in doorzichtige bakjes voor in de koelkast voor het grijpen zetten. Als je dan toch in de koelkast gaat snaaien, stuit je om te beginnen op gezond lekkers.

De meesten onder ons laten hun sportspullen niet slingeren en ruimen die netjes op. Maar met de loopschoenen, yogamatjes of hometrainers uit het zicht, verdwijnt ook de impuls om even lekker te bewegen. Vind een plekje voor je spullen waar je er regelmatig tegenaan loopt. Zet je hometrainer eens voor de televisie, en je sportschoenen op de deurmat
6. Lekker warm
Recent onderzoek toont aan dat de temperatuur in de slaapkamer een rol speelt bij onze vethuishouding. Een koelere slaapkamer draagt bij aan een effectievere werking van onze bruine vetcellen. Bruin vet is gunstig, omdat het helpt buikvet te verbranden. Uit Amerikaans onderzoek, dat mensen wekenlang liet slapen bij temperaturen van 24 graden Celsius, (neutraal), 27 graden (zwoel) of 19 graden (koel), zag een toename van bruin vet. Zet 's avonds de thermostaat dus wat lager en de verwarming in de slaapkamer uit (of, zoals in de VS, de airconditioning juist aan).

7. Opstaan met dimlicht
Bij te weinig slaap kunnen onze hongerhormonen 'op hol slaan' zodat we niets liever willen dan schransen. Het niveau aan leptine - het verzadigingshormoon - in het bloed blijkt bij slaapgebrek af te nemen. Blootstelling aan blauw licht zorgt voor hogere leptine-niveaus. Gooi dus bij het opstaan die lichtdichte gordijnen wijd open en schuif de dimmers op de LED- of spaarlampen vol open (die geven 'blauw licht'). Dat helpt je in ieder geval een normaal ontbijt te kunnen appreciëren.

8. Meerdere televisies in huis
We weten inmiddels dat meer televisie kijken zorgt voor een groter risico op overgewicht en obesitas. Een televisie in de keuken is helemaal een slecht idee, omdat we dan daar blijven hangen in de directe nabijheid van al dan niet verleidelijk voedsel. Haal ook de televisie uit je slaapkamer (zie 2 en 3) en spreek met jezelf af hoeveel televisie je wilt kijken en naar welke programma's.

9. Een gezellige woonkamer
Na een lange dag op kantoor ploffen we neer op de bank om er niet meer van af te komen tot het bedtijd is. Of we nu televisiekijken, online zijn of lezen maakt niet uit, we zitten op onze kont. En hoewel de wetenschap nog volop aan het uitvogelen is waarom zitten zo slecht is voor onze gezondheid, staat één ding al buiten kijf: hoe minder we bewegen, des te minder brandstof (voedsel) hebben we nodig. Alle extra suikers die we binnenkrijgen, zorgen voor overgewicht, metabool syndroom en uiteindelijk diabetes.

10. Alles netjes opgeruimd
De meesten onder ons laten hun sportspullen niet slingeren en ruimen die netjes op. Maar met de loopschoenen, yogamatjes of hometrainers uit het zicht, verdwijnt ook de impuls om even lekker te bewegen. Vind een plekje voor je spullen waar je er regelmatig tegenaan loopt. Zet je hometrainer voor de televisie en je sportschoenen op de deurmat.

Fotocredits: 'La maison en pain d'épices', Kermitfrog :-D
Dit artikel afdrukken