1. In de jaren zeventig was het aanbod van vegetarische gerechten in regulliere restaurants pakweg beperkt tot omelet met champignons, gevulde paprika of een salade met kaas. Het onderwerp was beslist niet populair in de keuken. Nu is dat heel anders, krijgen de koks tijdens hun opleiding al veel kennis over de mogelijkheden om een aantrekkelijke, vleesloze, volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Maar werken met vleesvervangers doen ze niet graag, omdat ze graag met 'echte' producten werken vanwege geur en textuur. Vleesvervangers bieden de chef op dat punt weinig vreugdevolle houvast.
2. Er is een verschuiving gaande naar wat de restaurantbezoeker bestelt. Veel meer vis dan voorheen, ook als hoofdgerecht voor 'lange' menu's en voor maaltijden voor veertig personen. De 'pescatorian' rukt op: vegetarisch met vis. Ook luidt bij de 'lange' menu's vaak de wens om een voorgerecht zonder vlees en een nagerecht zonder zuivel voorgeschoteld te krijgen, aldus Greveling, die ook voorzitter is van de Alliance Gastronomique.
Dat is dan wel heel anders dan ruim tien jaar geleden, toen Paul Fagel bij de presentatie van mijn eerste boek klaagde dat hij allerlei verfijnde gerechten op de kaart kon zetten, maar dat het populairste bleef: gerookte zalm vooraf, tournedos met pepersaus als hoofdgerecht en chocolademousse of ijs toe. Vandaar mijn vraag: is er inderdaad een trendverschuiving waarneembaar in de horeca?
Wie meer over de bijeenkomst 'More Than Meat Alone' wil weten: www.fhealinc.nl daar kun je ook een nieuwsbrief aanvragen.
Of meer informatie via de Health to Business Community van het Jeroen Bosch Ziekenhuis www.h2bc.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lizet, als de kok met echte produkten een lekkere vleesvervanger kan maken, daarbij denk ik aan bepaalde koks, nou waarom niet uitproberen dacht ik zo.
Ik probeer tenslotte ook zijn andere menuus uit die nog kunnen verrassen, vanwege dat ik het op die manier nog niet gegeten heb.
Ha en Lizet, echte overwinning heb ik moeten maken die bewuste avond van sprinkhanen en maden. Dat vond ik eventjes griezelen.
Van Therese de Boer hoorde ik eens dat vrouwen meer overgingen op vis.
Van eters bij ons zaterdagavond jl hoorde ik ook dat zij meer op vis wilden overgaan.
Ik zal van beide blijven genieten.
Het woord vleesvervanger vind ik op zich een vervelend woord, netals vleesloze maaltijden. Gewoon ook heerlijk te eten zonder vlees of vis. t,Hoeft wat mij betrefd niet zo benadrukt.
Ik ga naar een restaurant om iets bijzonders te eten. Als de chef, ober of kaart mij kan overtuigen van iets nieuws en spannends met een uitdagende smaakcombinatie zou ik het kunnen doen. Maar waarschijnlijk niet als ze het brengen als 'vleesvervanger'. Dan ga ik nog liever voor een 'gewoon' vegetarisch gerecht. Diegene die mijn aandacht weet te trekken met een tofu-gerecht zal ook van goede huizen moeten komen. In de praktijk zal mijn keuze dus toch snel op vis of vlees vallen bij het restaurant. De eerste uitdagende kaart die onderscheidend vega-aanbod naast vis/vlees zet moet ik overigens ook nog tegenkomen.
Florine, ja, dat is ook mijn idee, maar het ging om de opmerkingen van de heren hierboven. Dan wil ik wel eens weten: wie zou dat kiezen uit een menukaart? Sudderschotel met vegavlees? Wie durft uit de kast te komen?
Lizet Kruyff. Een vleesvervanger op de kaart van een restaurant? Daar ga je toch niet voor uit eten lijkt me zo. Die kant-en-klare namaak-vleesjes kun je thuis ook opwarmen. Er moet gewoon veel meer lekker vleesloos op de kaart van restaurants komen. Mogelijkheden genoeg, zonder aan zonnebloempit-muizenhapjes te denken. Hele volksstammen eten vleesloos en lekker.
Misschien een poll? Wie zou er vleesvervanger bestellen in een restaurant als dat duidelijk op de kaart stond? Wie gewoon vlees? Wie geen van beide?