De resultaten waren overweldigend: driekwart van de Amerikanen is voor een dergelijk nationaal programma, waarbij de waarde van de "SNAP benefits" verdubbeld wordt als zij rechtstreeks bij de boer gebruikt worden, in 'farmers markets'. Vers eten moet betaalbaar en toegankelijk worden voor alle Amerikanen en lokale en nationale overheden moeten hier een rol in spelen.

"Amerikanen willen gezond, betaalbaar, groen en fair vers eten" zegt Dr. Gail Christopher, van de W.K. Kellogg Foundation.
Maar liefst 68 procent van de ondervraagden vond het 'zeer belangrijk' dat alle Amerikanen vers fruit en groenten op tafel kunnen zetten en nog eens 25 procent vond dat 'enigszins belangrijk'.

Het onderzoek laat ook zien dat Amerikanen hun lokale telers hoog hebben zitten. Meer dan 80 procent was het eens met de stelling dat de nationale overheid zijn aandacht en ondersteuning zou moeten verschuiven van de grote boerenbedrijven naar de kleinere, lokale groenten- en fruittelers. “Er is volop bijval voor eten dat niet alleen goed is voor de mensen die het eten, maar ook voor de mensen die het maken.”

Bijna 90 procent van de ondervraagden was bereid meer te betalen voor lokaal en vers eten. In het afgelopen jaar heeft 70 procent van de ondervraagden wel eens rechtstreeks bij de boer gekocht. 45 procent haalt vers uit eigen tuin of boerderij. Maar liefst 68 procent zei dat zij nu meer vers eten dan vijf jaar geleden.

De onderzoeksresultaten passen in de gedachte dat Westerlingen steeds meer waarde hechten aan vers en gezond eten. Dr. Christopher zegt: 'Amerikanen zijn voor een op waarden gebaseerd voedselsysteem. Ze hebben een voorkeur voor lokaal geteeld en geproduceerd voedsel, maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en fairness, hetgeen bijdraagt aan veilig, gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen.'

Fotocredits: alltrain43
Dit artikel afdrukken