Het lijkt er op dat de Amerikaanse varkenssector grip begint te krijgen op de Porcine Epidemic Disease Virus-epidemie die de biggen in het land al bijna twee jaar met een dodelijke diarree in zijn greep heeft.

Ook in Oekraïne, Nederland en België zijn de afgelopen maanden PED-besmettingen vastgesteld. Bij ons gaat het om een milde variant waar de biggen niet dood van gaan.

Productieverlies
De virusziekte werd in mei 2013 voor het eerst vastgesteld in de VS. Tot op heden is de oorsprong onduidelijk. Wel bleek het om een uiterst besmettelijke variant te gaan, die tot miljoenen dode biggen leidde en een productieverlies dat opliep tot 10%.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelde in juni vorig jaar $ 26 miljoen beschikbaar voor onderzoek, hygiënemaatregelen en vaccins. Dat programma lijkt nu vruchten af te gaan werpen. Tijdens de laatste telling van de varkensstapel, afgelopen december, blijkt die met 2% gegroeid te zijn, meldt Boerderij. Ook de toomgrootte is voor het eerst sinds 2013 weer toegenomen.

Verwachting 2015: sterke stijging van productie en export
De analisten van de USDA verwachten dat de Amerikaanse varkensvleesproductie dit jaar sterk gaat stijgen. 'Naast productieherstel was de zeugenstapel 4 procent groter eind vorig jaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor 2015 wordt verwacht dat de varkensvleesproductie uitkomt op 10,8 miljoen ton, 4,6 procent meer dan in 2014. De productie ligt ook boven het niveau van 2012, voor PED zich openbaarde in de VS', aldus Boerderij.

Door de hogere productie zullen de prijzen van varkensvlees in de VS weer onder druk komen te staan. De prijzen waren immers gestegen als gevolg van een tekort aan vlees. Die situatie keert nu weer om richting overschot.

Ook zal de export groeien. Naar verwachting met 8,4%. Daardoor zullen ook de wereldmarktprijzen voor varkensvleesmarkt weer wat dalen. Dat is vervelend voor de EU die als grootste varkensvleesexporteur ter wereld, op zoek is naar alternatieve afzetmarkten voor het varkensvlees dat voorheen naar Rusland ging.

Fotocredits: 'Piglet', Kabsik Park
Dit artikel afdrukken