Een doodgewone, in de supermarkt gekochte hamburger bleek besmet te zijn met Salmonella Typhimurium. Vervelend voor Kenneth Koehler, die met ernstige diarree en pijn in zijn buik opgenomen werd in het ziekenhuis, en nog 8 lotgenoten, meldt Reuters.

Resistente bacterie
Gelukkig konden de doktoren in het ziekenhuis snel vaststellen om welke bacterie-stam het ging. Want daarvan was, door eerdere uitbraken en rapportage door de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bekend dat deze resistent was. Koehlers hamburger bleek resistent te zijn tegen maar liefst 9 soorten antibiotica, waaronder ceftriaxone, een cephalosporine. Ceftriaxone is één van de meest gebruikte antibioticum bij salmonella-besmettingen. Cephalosporines worden daarnaast breed ingezet bij longontstekingen en hersenvliesontsteking.

Salmonella Typhimurium komt wel vaker voor in gemalen rundvlees - het vleesproduct dat het meest vatbaar is voor bacteriële besmettingen. Hoe Koehlers resistente variant in zijn burger terecht is gekomen, staat niet vast. Maar er is wel een verdachte, blijkt uit een rapport van Reuters.

'Wondermiddel' ceftiofur
Het CDC stelde in 2012 vast dat 3% van alle in de VS geteste salmonella-monsters resistent was tegen ceftriaxone. Dat wordt in verband gebracht met het toenemend gebruik van het 'wondermiddel' ceftiofur door veeboeren. Ceftiofur is een antibioticum dat goedgekeurd is voor veterinair gebruik en zowel preventief gebruikt wordt (als groeibevorderaar en om ziekten te voorkomen) als om zieke koeien te behandelen - zodat ze alsnog naar het slachthuis kunnen. Maar het gebruik rijst de pan uit en vormt inmiddels een forse bedreiging voor de humane gezondheidszorg.

In 2013 werden in vleesmonsters van geen enkel medicijn zoveel sporen aangetroffen als van ceftiofur. Was in 2008 nog sprake van 98 overtredingen van het toegestane niveau, in 2013 werden er 415 overtredingen geconstateerd. 76% van de overtredingen betrof rundvlees.

Veterinair gebruik bedreigt humane gezondheid
Hoewel gezondheidsinstanties wereldwijd zich steeds meer zorgen maken over antibiotica-resistentie (de WHO spreekt van een 'global threat'), lijkt dat bij de Amerikaanse veeboeren en veterinaire industrie niet door te willen dringen.

Fotocredits: Clemens v. Vogelsang
Dit artikel afdrukken