Resistente bacterie
Gelukkig konden de doktoren in het ziekenhuis snel vaststellen om welke bacterie-stam het ging. Want daarvan was, door eerdere uitbraken en rapportage door de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bekend dat deze resistent was. Koehlers hamburger bleek resistent te zijn tegen maar liefst 9 soorten antibiotica, waaronder ceftriaxone, een cephalosporine. Ceftriaxone is één van de meest gebruikte antibioticum bij salmonella-besmettingen. Cephalosporines worden daarnaast breed ingezet bij longontstekingen en hersenvliesontsteking.
Salmonella Typhimurium komt wel vaker voor in gemalen rundvlees - het vleesproduct dat het meest vatbaar is voor bacteriële besmettingen. Hoe Koehlers resistente variant in zijn burger terecht is gekomen, staat niet vast. Maar er is wel een verdachte, blijkt uit een rapport van Reuters.
'Wondermiddel' ceftiofur
Het CDC stelde in 2012 vast dat 3% van alle in de VS geteste salmonella-monsters resistent was tegen ceftriaxone. Dat wordt in verband gebracht met het toenemend gebruik van het 'wondermiddel' ceftiofur door veeboeren. Ceftiofur is een antibioticum dat goedgekeurd is voor veterinair gebruik en zowel preventief gebruikt wordt (als groeibevorderaar en om ziekten te voorkomen) als om zieke koeien te behandelen - zodat ze alsnog naar het slachthuis kunnen. Maar het gebruik rijst de pan uit en vormt inmiddels een forse bedreiging voor de humane gezondheidszorg.
In 2013 werden in vleesmonsters van geen enkel medicijn zoveel sporen aangetroffen als van ceftiofur. Was in 2008 nog sprake van 98 overtredingen van het toegestane niveau, in 2013 werden er 415 overtredingen geconstateerd. 76% van de overtredingen betrof rundvlees.
Veterinair gebruik bedreigt humane gezondheid
Hoewel gezondheidsinstanties wereldwijd zich steeds meer zorgen maken over antibiotica-resistentie (de WHO spreekt van een 'global threat'), lijkt dat bij de Amerikaanse veeboeren en veterinaire industrie niet door te willen dringen.
Fotocredits: Clemens v. Vogelsang
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lourens, er zit verschil tussen vooroordelen en feiten. Het feit dat dieren gras krijgen zegt niets over de frequentie van voorkomen van coli en/ of salmonella. De wijze van houderij wel. En ik heb in de periode dat ik op de amerikaanse en canadese feedlots was niet de indruk gekregen dan veehouders daar zuinig met antibiotica en groeihormonen omsprongen. Hoe het er op het door jou bedoelde bedrijf aan toe gaat weet ik niet en kan ik dus ook niets over zeggen.
Ik denk dat arme Zé P. helemaal uit z'n vel springt bij het lezen van de vooroordelen van Engelbert in #8. Hij zal er vast op wijzen dat zijn Zuid-Amerikaanse runderen met gras worden gevoerd en dus veel minder coli en/of salmonella hebben, en net zo weinig/of geen antibiotica krijgen als in NL.
Ik kan niets nuttigs meer toevoegen in de semantiek van "resistente hamburgers" en een "tegen antibiotica resistent type salmonella ". Ik wil er graag een ander licht op laten schijnen n.l. het verschil tussen rundvlees geproduceerd in noord- en zuid amerika, waar het gebruik van antibiotica, groeibevorderaars en natuurlijke groeihormonen niet verboden is en dus door het economisch rendement gedreven veelvuldig gebruikt worden en het rundvlees geproduceerd in Nederland waar groeibevorderaars en groeihormonen verboden zijn en antibiotica onderhevig is aan een flink reduceringsprogramma en in principe alleen op veearts voorschrift gebruikt mag worden. Bovendien komt een wezenlijk deel van het rundvlees van uitgeselecteerde melkkoeien en die zijn dooreen genomen minder behandeld met antibiotica. Waarom kopen onze supermarkt inkopers nog steeds rundvlees in het buitenland? Omdat daar grotere hoeveelheden van een uniforme soort beschikbaar is? En omdat ze dat belangrijker vinden dan de intrinsieke kwaliteit van het vlees?
Ik nodig supermarkt deskundigen uit om aan te tonen dat ik er met mijn suggesties helemaal naast zit.
#4, wat is er met 'de semantiek'?
Het verschil tussen het vlees voor een hamburger en de hamburger?
Op twitter vond Leon Varitimos die vroeger Varkens in Nood was en nu Greenpeace het slordige journalistiek om daar geen onderscheid in te maken. Hij heeft volkomen gelijk. Maar ik zou eerlijk gezegd niet weten of het veel uitmaakt, terwijl de kop erg helder en niet misleidend is. Met resistante bacteriën besmet vlees staat gelijk aan een besmette hamburger.
Ik vond het wel buitengewoon hoopgevend nieuws uit de mond van Varitimos die in het verleden nog wel eens nieuws bracht dat verzinsels bevatte.
Het verhaal heeft meer haken en ogen dan die alleen resistentie tegen de 9 antibiotica waartegen de bewuste Salmonella resistent is. Jammer dat niet precies wordt vermeld welke het zijn. Volgens Reuters kreeg Koehler direct een 'powerfull' ciprofloxacin.
Beetje vreemd is dat wel. Want het Duitse Robert Koch Instituut (tegenhanger van RIVM in NL, of CDC in VS) schrijft in een richtlijn aan artsen dat normaal gesproken géén antibiotica wordt verstrekt bij een salmonellose, omdat het de uitscheiding zou vertragen. Een infuus tegen uitdroging komt allereerst. Ook schrijft RKI dat men bij een salmonellose door voedselvergiftiging al na een halve tot drie dagen direct syptomen heeft.
http://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Salmonellose.html
De Amerikaan werd ziek na 7 dagen (zegt Reuters). Een uiterst resistent persoon? Als de hamburger oorzaak van zijn voedselvergiftiging was, heeft hij blijkbaar de BBQ niet gebruikt (salmonella sterft al bij 70 graden). De resistentie tegen welke antibiotica dan ook, heeft daar helemaal niets mee van doen.