Zetten aan 'onze' kant Amazon, Google en UPS heel voorzichtig kleine stapjes met pilots en 5-jaarstermijnen, in China doet internetgigant Alibaba het gewoon: bezorgen per drone.

BBC News Technology meldt dat China's grootste internetretailer drie dagen lang pakketjes gaat bezorgen per drone. Het gaat om 450 mogelijke klantadressen die binnen een uur vliegafstand van de 3 distributiecentra in Beijing, Shanghai en Guangzhou liggen.

Geen gewichtsprobleem
Alibaba gaat de drones inzetten voor het bezorgen van een specifieke gemberthee (tegen buikkrampen) die via de site van dochter Taobao besteld kan worden. Daarmee heeft het bedrijf in ieder geval geen gewichtsprobleem te overwinnen - het maximale gewicht van een pakketje thee is 340 gram. In het promotiefilmpje voor de service wordt - misschien iets té optimistisch - uit de doeken gedaan hoe de bezorging in zijn werk gaat: in de tijd die het kost om het water aan de kook te brengen, ligt het pakketje thee voor je deur.

"Hoewel kleinschalig van opzet, gaat Taobao echte goederen bij echte mensen afleveren, en dat is een stap verder dan de westerse tegenhanger Amazon heeft laten zien", zegt Paul Bischoff van het blad Tech in Asia op de BBC. "Maar dan nog blijft het afwachten welk bedrijf een volledig functioneel bezorgsysteem met drones gaat uitrollen, dat zal nog wel even duren."

Veiligheid luchtruim en afleverlocaties
Een van de grootste problemen waar drone-bezorging tegenaan loopt is de veiligheid. De strenge regels in de VS noopten Amazon tot het doen van zijn testen in Australië. In Europa mag de drone-bezorging van DHL naar het Waddeneiland Juist alleen binnen strenge kaders plaatsvinden. "Boven de bomenlijn kunnen drones prima autonoom vliegen, maar daaronder spelen er nog veel issues", zegt Ravi Vaidyanathan, robotics-expert aan het Imperial College London. "De drones zullen bewegende objecten als kinderen en huisdieren moeten kunnen vermijden als ze onder de daklijn van je huis komen landen. Een ander lastig issue is de coördinatie rondom het aan drones toe te wijzen luchtruim." In China is dat kennelijk wat gemakkelijker experimenteren.

Fotocredits: still uit reclamefilmpje dronebezorging, Alibaba
Dit artikel afdrukken