Op 11 oktober organiseert 's lands grootste grootgrutter ook een open dag. Tijdens de 'Doe als een boer-dag' kan een bezoek gebracht worden aan een boerenbedrijf en kunnen kinderen een heus boerendiploma verdienen met activiteiten zoals koeien melken, kruiwagen-races en klompen lopen. Gezelligheid alom.
Niks mis mee, zou je zeggen. Goed als stadse kinderen, die denken dat melk uit de fabriek komt, en chocalademelk van bruine koeien, op bezoek gaan bij de boer. Het is een goede zaak dat consumenten zich afvragen waar voedsel vandaan komt. Als ze dat beter snappen, kunnen ze misschien ook betere, kritische keuzes maken in de supermarkt.
Het is een gemiste kans dat Albert Heijn met haar actie alleen het romantische beeld van de landbouw laat zien. Want hoe kan een consument een doordachte keuze maken, als hij voor de gek wordt gehouden met een ouderwets beeld van het boer'nleven?
Hoe het dan wel moet, vertellen ze er ook bij. Tomm Velthuis maakt speelgoed dat kinderen echt leert hoe de boel eruit ziet en daarmee kunnen ze leren voedseltje spelen. Zo dus.
Gouden kans?
Zien Lohman en Van Vught het goed en heeft de marketingafdeling van AH een gouden kans laten lopen om te laten zien wat en hoe boeren echt doen?
Ook wij hebben een suggestie: laat zien hoe het er echt aan toegaat én hoe boeren werken aan nieuwe manieren van doen. Er is immers niet alleen een verschil tussen Ot & Sien en 'echt', maar ook tussen 'echt' en 'anders echt'. Een echte consument uit de grote stad ging voor Foodlog kijken naar twee 1-sterren varkensstallen in het Oosten van het land. De echte boeren Gert en Jan vertellen de super en de slager wat zij zouden moeten doen. Slachter Ben hebben ze daar al van kunnen overtuigen. Misschien brengt het Tomm ook wel op ideeën voor nog leuker en echter speelgoed. Wees alvast wel gewaarschuwd: na het zien van de video twijfel je voortaan hoeveel zo'n ster nou eigenlijk waard is.
Foodlog Uncovers: Merken maken het verschil from Maria Kolossa on Vimeo.
Fotocredits: Voedseltje spelen, uitsnede, Tomm Velthuis
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nuttig stuk!
Als de realiteit niet in een eerlijk aansprekend verhaal te stoppen is, dan moet je je inderdaad afvragen hoe houdbaar de situatie is.
Consument en producent willen wat dit betreft ongetwijfeld dichter op elkaar komen met euro's en producten, maar dan moet er wel eerst een gedeelde realiteit bestaan vanwaar je gezamenlijk kan vertrekken.
Ik vind het onwenselijk dat de meeste mensen zo weinig verstand van zaken hebben dat ze ten eerste de goede kanten van moderne landbouw niet zien, maar ten tweede niet weten wat zinnige oplossingen zijn voor waargenomen problemen. Resultaat is dat de betrokken burger boos is op de boer en de super, versterkt door gekleurde verhalen, en vervolgens oplossingen eist waar de politiek niets mee kan omdat ze niet realistisch zijn, waarop de burger zich niet gehoord voelt en zelfs allerlei complotten veronderstelt.
#54, Marc: inderdaad, met vertrouwen vul je gaten in je kennis. Als de boer een empathisch mens blijkt, dan moet diens handelswijze wel het best mogelijke zijn, in dit systeem.
#59 Niels, ik denk dat consument Judith uit het filmpje, die zich naar eigen zeggen best wel heeft verdiept in de situatie, toch wel flink geschrokken is. Ze heeft het bv. over arme beestjes die nooit buiten komen en met velen in een niet gigantisch grote ruimte zitten.
Het probleem is dat we nog lang niet klaar zijn voor het te betwisten verhaal;
het verhaal dat de intensieve veehouderij de redding van de planeet zou zijn.
Als we allemaal echt zouden weten hoe het gaat, dan zou de vleesconsumptie dalen zodat er nog meer varkensboeren in de problemen zouden komen.
Is dit geen mooi marketingprobleem?
Je zegt: ''Alles wat je aan jezelf kunt uitleggen, kun je ook aan een ander uitleggen.'' Dat is een mooie zin, maar volgens mij niet waar.
Beroepsdeformatie zorgt er volgens mij voor dat je dat helemaal niet meer kunt.
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat we misschien niet meer terug kunnen, maar wel dat we ergens het pad finaal zijn kwijt geraakt.
Hoe erg is het om een zindelijk dier die de ontlasting van nature zo ver mogelijk van het nest, de slaapplek, deponeert, te dwingen daar 24/7 midden in te verblijven. Hoe erg is het om het wroeten in de met zaagsel vermengde stront natuurlijk gedrag te noemen, een vooruitgang, een ster waardig zelfs.
Maar misschien kunnen we het verhaal wel verkopen door dit aspect achterwege te laten. De consument denkt toch al dat het varken een onrein dier is, dat zich graag in de modder of zijn eigen stront wentelt.
Zelfs Hendrik #24 neemt dat voor lief.
Die sterretjes zijn gewoon schaamlappen voor de consument.
#59 Niels,
Weidegang; die is een stuk complexer in zijn geheel dan de uitleg van * of geen ster of de kip van morgen. Gaat namelijk niet enkel over die koe in de wei maar over Biodiversiteit. De vogelbescherming zal dit onderschrijven met acties als red de grutto. Laten we voorstellen aan Foodlog om eens een opzetje hieraan te wagen; wellicht in the future circle.
Ps ik kan het mezelf niet uitleggen; daarom lopen de koeien van Pa en mij buiten.
Teller 2014 staat op 2.610 uur buiten per koe. Op naar de factor 4 van de minimaal 8% van de tijd die jij noemt.
En er gloort hoop: De Weideman
Prima Niels, maar moet dat dan ook via leuke spaarspeeltjes van de AH voor de kleine kindertjes? Ik vind van niet, laat dat soort dingen nou gewoon met rust en laa de kindertjes die er zonder zich te bezeren aan scherpe randjes nou gewoon leuk spelen. Als ze ouder worden mogen de ouders gaan uitleggen dat het eigenlijk niet zo is, maar pas op een leeftijd dat ze het snappen.
Als je het nu al moet gaan veranderen dat ze op 3-4 jarige leeftijd al moeten gaan beseffen dat varkentjes niet vrolijk in de wei lopen, maar in een heel klein hokje gedumpt worden dan snappen ze er niks meer van, misschien gaan ze dan wel denken dat het echt zo hoort en hebben ze helemaal geen liefde meer voor dieren over. Dan zouden we dus ook maar al het speelgoed bij de BArt Smit moeten veranderen van leuke, gezellige ouderwetse romantische boerderijfiguurtjes naar een zelf in elkaar te zetten stal met allemaal kleine hokjes waar je kippetjes in stopt en dan heet het "jouw eigen legbatterij". Ipv "zullen we boerderijtje spelen" gaan de kindjes dan zeggen "zullen we varkentjes door de kop gaan schieten met het ...pistool?" (ik weet even iet hoe dat ding heet die een pen door de hersenpan schiet om varkens dood te maken voor ze naar de slacht gaan.
Wat willen we nu, dat kinderen nog kinderen mogen zijn tot ze oud genoeg zijn om te snappen hoe het echt in elkaar steekt, of al vanaf 2-3-4 jarige leeftijd de gruwelen door hun strot duwen die echt gaande zijn?