Ter gelegenheid van de feestelijke decembermaand kun je bij Albert Heijn een complete wijnproeverij-in-een-doosje uitproberen. De supermarkt introduceert een drietal nieuwe wijnen op een aparte manier. In een 'wijnproeverijdoos' zitten zes buisjes met ieder 100ml wijn, genoeg voor drie keer 2 glazen. De doos kost €9,95. "Leuk om met de feestdagen cadeau te geven. Of om mee te nemen in plaats van een bosje bloemen", meldt Albert Heijn. Vallen de wijnen in de smaak, zijn ze - in de fles - in het wijnschap te vinden.

Of we ook wilden proeven, vroeg de marketingafdeling, dan stuurden ze even een doosje op.

We kregen de rode wijn-versie. Drie wijnen, van Spaanse, Portugese en Macedonische herkomst: Castaño (biologisch), Dona Ermelinda (met houtlagering) en Puklavec&Friends. De informatie over het wijnhuis en de wijn staat op de doos. De Spaanse is gemaakt van de Monastrell-druif, de Portugese van castelão, cabernet sauvignon en touriga nacional, de Macedonische van cabernet sauvignon en merlot. Niet onbelangrijk: er staan ook wat 'serveertips & lekker bij' vermeld. In de fles kosten ze respectievelijk €4,99, €7,49 en €5,99 (75 cl). De proefdoos (60 cl) kost €9,95.

In de doos: de beloofde 6 buisjes, 'tubes', van plastic met een schroefdop. Het geheel ziet er verzorgd uit. Op de binnenkant van het deksel een 5-stappenplan voor hoe je moet proeven, dat uitloopt op: lekker of niet? Ingewikkelder hoeft het volgens Albert Heijn niet te worden.

We proefden. Alle drie de wijnen zijn aangenaam, met afgeronde, min of meer volle smaken. De een is wat kruidiger en frisser en de ander wat voller, maar uitgesproken verschillen in smaak of beleving blijven uit. Dus om nu te zeggen, dat je er je persoonlijke smaak mee kunt ontdekken en ontwikkelen, gaat wat ver. Dit zijn alle drie zacht en mild smakende wijnen uit zonnige landen. Allemansvrienden. Het oordeel: lekker, lekker en lekker en wat verschillen die een consument als niet heel groot zal ervaren.

Tip voor Albert Heijn: maak een extreme doos. Samenstelling: een lichte rode Duitser (Dornfelder, Blauburgunder), een volle rode zonder houtlagering en zo'n ouderwetse rode wijn uit nieuwe vaten waar de vanille vanaf spat. En doe er nog eens zo'n ouderwetse wat groenig smakende rode in, in plaats van al die stiekem lichtjes zoete wijnen van nu. Consumenten willen woest avontuur.

Nog iets. Zo'n tube is precies één glas wijn, niet te weinig en niet te veel. Dat wil ik best los kunnen kopen. Ook als voorproefje van een wat duurdere fles. Het zorgt natuurlijk wel voor wat meer verpakkingsmateriaal, maar goed gerecycled moet het maar kunnen. Een glazen fles maken en recyclen kost immers ook een fortuin aan energie.

wijnproeverijdoos AH
Dit artikel afdrukken