Door de hoge accijnzen op drank stimuleert de Nederlandse overheid grootschalige illegale import van bier, zegt Bavaria-directeur Peer Swinkels in een interview in Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De afgelopen jaren heeft Nederland de accijns op alcohol stelselmatig verhoogd. De accijnstarieven liggen nu vier keer zo hoog als bij onze 'bierburen' Duitsland en België. Niet gek dus dat consumenten massaal de grens oversteken om daar hun drankvoorraden aan te vullen.

Professionele illegaliteit
Swinkels signaleert echter een andere trend: "Bier wordt op steeds grotere schaal ingevoerd. En de organisaties die het doen, gaan daarbij steeds professioneler te werk. Zo zien we regelmatig buitenlandse tankauto’s zonder opschrift bier lossen bij horecabedrijven. De consument wordt misleid. Hij denkt bier te drinken van het merk dat op de tapkraan staat. Maar in werkelijkheid kan het illegaal geïmporteerd bier zijn waarvan de herkomst en kwaliteit niet duidelijk zijn. Ook wij zijn de dupe. Als brouwer hebben we vaak veel geïnvesteerd in tap- en koelinstallaties. En vervolgens stroomt er illegaal bier door de leidingen."

De Nederlandse gezondheidsinstanties zijn tevreden: het bier- en wijngebruik in Nederland toont een dalende trend. Het accijnsbeleid van de overheid lijkt in dat opzicht zijn uitwerking niet te missen. Maar geven die cijfers nog wel de werkelijkheid weer?
Dit artikel afdrukken