Jaarlijks publiceert de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) de Dirty Dozen en Clean Fifteen. In deze lijsten staan de groenten en fruit die het meest en minst bespoten zijn en waar het meeste dan wel minste pesticideresiduen op zitten. Dit jaar staan de aardbeien - net als de afgelopen 5 jaar - bovenaan de lijst van 'vieze groente en fruit'. Dat schrijft Treehugger.

Zelfs na het plukken, reinigen en thuis wassen bleek op een derde van de geteste aardbeien nog minstens 10 verschillende pesticide residuen aanwezig. De lijst wordt verder aangevuld door onder andere spinazie, boerenkool, nectarines en appels.

De lijst van ‘schone’ fruit en groente wordt aangevoerd door avocado’s, gevolgd door maïs, ananas, uien en papaja. Voor avocado’s geldt dat zij in minder dan 2% van de gevallen positief testen op pesticiden.

De Dirty Dozen en Clean Fifteen zijn bedoeld om Amerikanen te adviseren welke producten ze beter als biologische variant kunnen aanschaffen. Je kunt dus beter biologische aardbeien kopen, maar voor maïs maakt het niet zo veel uit.

dirty dozen clean fifteen
  • Deel
Druk af